IT
IT. sursa foto: dcnews.rio

România va avea nevoie de cel puţin 600 de mii de ingineri în următorii zece ani, în special în domeniul IT. În ciuda salariilor mari oferite de către companii, lipsa personalului se resimte, cei mai mulți ingineri preferând să lucreze în străinătate, potrivit gandul.ro.

Facultăţile nu pot acoperi necesarul companiilor care activează în industria IT

Facultăţile din România nu pot asigura nici măcar jumătate din numărul angajaților de care au nevoie companiile care își desfășoară activitatea în domeniul IT. Un astfel de exemplu este cel al Universității Politehnice din Bucureşti, care nu acoperă decât aproape jumătate din numărul de solicitări. ”Industria nouă, toată lumea vrea IT-iști, toată lumea vrea electronişti, toată lumea vrea oameni în zona de automobile, dar de asemenea sunt cereri foarte mari şi pentru industrii care aparent nu sunt căutate: chimie, energetică”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice București.”

Potrivit rectorului Mihnea Costoiu, sunt peste 200.000 de ingineri care au plecat din România, statul și politica naţională trebuind să aibă măsuri de sprijinire a tinerilor și care să meargă către aceste domenii prioritare.

Deși industria IT oferă cele mai mari salarii, specialiștii preferă în continuare să plece în străinătate, alegând ofertele companiilor din afară țării

Un tânăr absolvent care este dezvoltator digital și scrie coduri pentru o companie renumită din Capitală, a dezvăluit că poate avea și un loc de muncă bine plătit, dar și propria afacere.”Primul salariu în urmă cu șase ani, salariul pe internship, a început de la 2.500 de lei. În momentul de față este aproximativ pe la 2.000 de euro, iar ce fac eu în business separat depăşeşte un pic această sumă. Este o cerere fantastică, foarte mare, joburi se găsesc la orice colţ, mai ales în zona de IT”, a declarat Mario Oprea, absolvent.

În ultimii 5 ani, industria de software și servicii IT a crescut de aproape 3 ori mai repede decât economia națională. 

Aproximativ 270 mii angajați susținuți în total de industria de software și servicii IT sunt suficienți pentru a acoperi toți salariații care există la nivelul a două județe din România. Industria de software și servicii IT a înregistrat în perioada 2015-2020 cea mai ridicată rată de creștere a numărului de angajați comparativ cu alte industrii din România, fiind în Top 5 industrii angajatoare.

Site neautorizat pentru achiziția rovinietei. Avertismentul CNAIR

Articolul precedentSite neautorizat pentru achiziția rovinietei. Avertismentul CNAIR
Articolul următorPonta a pățit-o cu Wizz Air: zborul i-a fost anulat, iar acum amenință cu judecata