Foto: Facebook/Societatea de Transport București - STB SA
Foto: Facebook/Societatea de Transport București - STB SA

Un reportaj Observator scoate la lumină faptul că noii conducători auto sau vatmani angajați de STB nu au destulă experiență și ies pe traseu după doar câteva zile de pregătiri.

Există numeroase accidente, viața călătorilor este pusă în periocol, iar noii angajați nu-și pot stăpâni frica și emoţiile.

Angajaţii cu experiență se plâng de lipsa de pregătire a noilor salariați STB

Potrivit declarațiilor oferite de un vatman, cei noi fac accidente încă din prima zi în care sunt pe traseu. Aceștia nu stăpânesc tremvaiele, nu cunosc comenzile și sunt crispați în momentul în care își încep programul de muncă.

Acum am înţeles că după 3-4 zile i-au scos pe traseu. Păi, după 3, 4 zile fac şi evenimente. Accidente. Cand eşti la început eşti cu frică, emoţii. Nu e chiar aşa de simplu”, a declarat un vatman angajat în urmă cu mai mulți ani.

Reportajul precizează că, doar în ultimele 3 luni, numărul de accidente uşoare în care au fost implicate mijloacele de transport ale STB a ajuns la aproape 700. Alte 56 de accidente au avut urmări grave: 59 de călători răniţi.

În trecut, un vatman era instruit timp de 6 luni, înainte de a ieși pe traseu

Pregătirea mea pentru a deveni vatman a durat cel puţin jumătate de an. Erau alte vremuri. Înainte, stăteau şi în depou două, trei săptămâni, apoi ieşeau în traseu. Acum dacă e totul pe repede înainte. La tramvai e mai greu, deci ar trebui neapărat 3 luni de zile”, a mai adăugat vatmanul nemulțumit de noii angajați.

Valer Ciobănescu, lider de sindicat, a ținut să explice că noii angajaţi nu pot trece testul psihotehnic.

E vorba de răbdare, de atenţie, de anumite situaţii în care să nu fie recalcitranţi cu călătorii”, a explicat liderul de sindicat.

Articolul precedentZeci de persoane din Marea Britanie ar putea să rămână fără permisul de conducere, după ce o femeie a dat examen în locul lor 
Articolul următorPetre Daea a depus jurământul la Cotroceni
Jurnalist full-time / Pesimist part-time