Pixabay

Ministerul Muncii pregătește o lege prin care se vor fiscaliza activitățile domestice prestate de zilieri, fie că ne referim la electricieni, instalatori, bone sau șoferi personali, relatează Digi 24.

Plata pentru munca prestată de zilieri se va face în baza unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Un tichet va valora 15 lei și va avea elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care vor permite individualizarea și urmărirea acestuia.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a precizat într-o postare pe Facebook că a fost dezbătută „reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie.”

Potrivit acesteia, măsura vine în beneficiul a aproximativ 1,2 milioane de persoane (conform datelor INS) ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător.

De asemenea, pentru a descuraja munca la negru, Ministerul Muncii a stabilit facilități fiscale pentru cei care aleg să plătească muncitorii casnici cu tichete. Astfel, angajatorii ar putea beneficia de o reducere a impozitului pe venit în cuantum de 50% din valoarea tichetelor cumpărate.

Ideea în sine poate că pare bună, însă aduce cu sine și multă birocrație. Concret, cine are nevoie de serviciile unui meseriaș trebuie să ajungă la AJOFM pentru a „cumpăra” tichetele cu care va plăti lucrarea, iar prestatorul apoi va reveni la AJOFM, unde va „vinde” aceste tichete, la valoarea de 80% din total, diferența fiindu-i reținută sub formă de contribuții la sistemul de pensii, cel de sănătate și pentru impozit.

România are aproximativ 1,6 milioane de angajați pe salariul minim

Articolul precedentBode nu exclude demiterea lui Christian Ciocan
Articolul următorClotilde Armand ține închisă „Grădinița de vacanță”