Ministrul Educației Ligia Deca consideră că o demisie din partea sa nu este oportună, chiar dacă până acum discuțiile cu sindicatele din Învățământ, în contextul grevei declanșate pe 22 mai, au eșuat.
Azi a avut loc o ședință de Guvern în cadrul căreia a fost adoptat un memorandum – promisiune – pentru cadrele didactice, iar atunci când oficialii au susținut declarații, una dintre întrebările jurnaliștilor a vizat ipoteza unei demisii.
După ședința de Guvern, ministrul Deca a promis că „toate categoriile de personal din învățământ beneficiază și vor beneficia de respectul pe care îl merită și de majorările salariale cuvenite”, explicând că memorandumul adoptat, respectiv anexa la „declarația privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul național de învățământ” este „o garanție suplimentară” în acest sens.
Ligia Deca a subliniat că este îndeplinită „solicitarea cadrelor didactice de a avea garanția unui act normativ publicat în „Monitorul Oficial” care să răspundă revendicărilor pe care, pe bună dreptate, dascălii le-au avut”, prin act normativ înțelegându-se declarația.
Ulterior, întrebată fiind dacă ia în calcul o demisie, dat fiind că există petiții care îi cer acest gest „de onoare”, Deca a răspuns: „Datoria unui ministru e ca atunci când un sistem e în grevă, să treacă cu bine elevii peste criză. Apoi există instrumente de evaluare”.
O primă evaluare a declarațiilor ministrului Educației s-ar putea spune că a făcut însă Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Într-un interviu pentru edupedu, Nistor a subliniat că „nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru profesori. O țară care nu găsește bani pentru a-și plăti dascălii, nu are niciun fel de viitor”.