Sursa: Facebook

Rusia are la dispoziție 30 de zile să „taie” efectiv din posturile ocupate la nivelul ambasadei din țara noastră, urmare a unei dispoziții date de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ministerul Afacerilor Externe explică această decizie prin aceea că numărul personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România trebuie limitat „la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă”, bazându-se pe prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 Aprilie 1961.

Ieri, MAE a informat că ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat asupra acestei dispoziții în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice. Măsura vizează reducerea numărul de posturi din România cu 51 de poziții.

Din ce explică MAE într-un comunicat, este vorba despre 21 poziții de diplomat și 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, „respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în țara noastră cu 40 de persoane – adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ (diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate”.

Alegerea posturilor ce vor fi reduse și a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparține (în această fază) Federației Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomați, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Federației Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5 %.

Măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art.11 alin. 1 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 Aprilie 1961 („În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările şi condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauza.”) și reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Partea rusă a fost informată, de asemenea, cu privire la faptul că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părții române. În cazul în care acest termen nu va fi respectat, MAE român va lua măsuri de punere în aplicare a deciziei prin retragerea acreditării unor membri ai personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România în vederea asigurării respectării plafonului decis pentru limitarea personalului Rusiei în țara noastră”, precizează MAE.

Decizia luată de ministrul Aurescu nu a rămas fără răspuns. Într-o declarație asumată de purtătorului de cuvânt al MAE Rusiei, Maria Zaharova, se arată că „demersul părții române nu va rămâne fără răspuns”:

Pe data de 8 iunie, autoritățile române au anunțat o reducere radicală a numărului de angajați ai misiunii diplomatice ruse în această țară.

Considerăm această decizie ca încă un atac ostil care duce la degradarea în continuare a relațiilor bilaterale, care, prin eforturile Bucureștiului, au fost deja aduse într-o stare deplorabilă.

O încercare de a acoperi astfel de acțiuni cu acuzații false la adresa Rusiei legate de operațiunea militară specială este ipocrită, reflectă sprijinul imoral al României pentru regimul nazist de la Kiev, contribuie la prelungirea conflictului din Ucraina, la creșterea numărului de victime și de distrugeri.

Demersul părții române nu va rămâne fără răspuns. Măsurile precise vor fi anunțate ulterior”.

Articolul precedentLigia Deca nu ia în calcul demisia, pentru că are o misiune: „Datoria unui ministru e să treacă cu bine elevii peste criză”
Articolul următorFostul primar al Buzăului, judecat cu repetiție pentru corupție