Sursa foto: Pixabay

Potrivit unui studiu InfoCons desfășurat între 7 și 28 februarie, 40% dintre tinerii din țara noastră au cumpărat în mod intenționat produse contrafăcute deoarece prețul este mult mai accesibil, iar numele brandului contrafăcut le aduce o oarecare influență socială.

De asemenea, 14% au accesat conținut piratat în mod voluntar și 61% preferă să acceseze conținut digital din surse legitime.

Printre factorii care descurajează achiziționare de produse contrafăcute se află frauda cibernetică, impactul asupra mediului și amenințările cibernetice.

Bani mai puțini pentru calitate redusă. Tinerii „dau moda” în 2022 cu produse contrafăcute și dăunătoare mediului înconjurător

Totodată, în cadrul proiectului unde au participat peste 23 de mii de tineri cu vârste cuprinse  între 15 și 24 de ani din toate cele 27 de state membre blocului comunitar european s-a putut confirma faptul că achiziția de produse contrafăcute a crescut considerabil.

Directorul executiv Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), Christian Archambeau, a declarat că pirateria nu scade, chiar dacă cei tineri preferă conținut provenit din surse legitime.

„Această nouă analiză oferă o unealtă valoroasă părţilor interesate, factorilor de decizie politică, cât şi educatorilor şi organizaţiilor civile în formarea iniţiativelor de conştientizare pentru a susţine alegerile informate ale tinerilor noştri cetăţeni şi consumatori”, a afirmat Christian Archambeau.

Produsele contrafăcute pe care tinerii le cumpără intenționat sunt îmbrăcămintea și accesoriile (17%), urmate de încălțăminte (14%), dispozitive electronice (13%) și parfumuri (12%).

Reamintim că pirateria inteționată la nivel european este de 21%, tinerii consumatori recunoscând că au accesat cu bună știință conținut piratat în ultimul an.

Totodată, accesul din surse legale câștigă, de la o zi la alta, teren în rândul tinerilor. Peste 60% au declarat că nu au utilizat sau descărcat conținut din surse ilegale în ultimele 12 luni, comparativ cu 51% în 2019 și 40% în 2016

Printre cele mai piratate produse în online sunt filmele, serialele de televiziune și muzica.

Citește și articolul: Produse contrafăcute, găsite în Vama Giurgiu

Articolul precedentAu fost descoperite microplastice în Antarctica
Articolul următorGuvernul a pierdut procesul pentru „Cartierul șireteniei”, care ar fi unit Galațiul și Brăila. Un război absurd la cât se investește în dezvoltarea zonei
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.