Comuna Ciugud lansează CIUGUbanul, prima monedă virtuală din România

CIUGUbanii prietenoși cu mediul vor putea fi folosiți la obținerea de reduceri la magazinele din sat care, la rândul lor, se vor înscrie în programul primăriei

Foto: Cotidianul.ro

Premieră în România: comuna Ciugud, din județul Alba, devine, în mod oficial, prima localitate din țara noastră care „inventează” o monedă virtuală, cu scopul de a-și răsplăti cetățenii cu simț de răspundere și iubire pentru mediul înconjurător.

Ciugud, din nou în topurile de „Așa DA” ale țării noastre

Cum va funcționa certificatul verde de vaccinare, cel care îți va garanta liberul acces în Uniunea Europeană

Practic, moneda virtuală lansată de autoritățile din Ciugud va avea ca scop recompensarea tuturor celor care se poartă frumos cu natura, colectând deșeuri în mod selectiv. Cu toate că toți cetățenii se vor putea bucura de CIUGUban, vizați sunt, în mod deosebit, copiii.

Într-o primă instanță, primăria din Ciugud intenționează să monteze în localitate stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde toți locuitorii vor putea să aducă deșeuri din plastic, aluminiu sau sticlă. În schimbul acestora vor primi monede virtuale. CIUGUbanii vor putea fi folosiți la obținerea de reduceri la magazinele din sat care, la rândul lor, se vor înscrie în programul primăriei.

Primul pas, „Verzulică – roboțelul reciclator”

Autoritățile din Ciugud au făcut deja un prim pas în acest sens, montând la Școala Gimnazială din localitate o astfel de stație. Și cum vorbim despre o școală, stația se prezintă sub forma unui roboțel cu numele de „Verzulică”. Scopul lui „Verzulică” este să-i impulsioneze pe copii să ajute natura prin colectarea selectivă. De menționat că Școala Gimnazială din Ciugud este prima școală smart din mediul rural românesc.

„Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii și în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic și sticlă ajung acum în râuri și în natură. România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalități plătite de țara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a declarat Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Articolul precedentS-a prăbușit o cascadă, dar Bulai rezolvă situația: ”Vă invit pe Muntele Ceahlău”
Articolul următorPSD nu se lasă: va ataca la CCR amânarea creșterii alocațiilor
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.