ÎPS Calinic Argeșeanul, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, recunoaște importanța femeii în societate – soție, mamă și gospodină – și prin prisma învățăturilor religioase, la care face referire în omagiul scris la adresa acesteia pe care o numește „înger pe pământ” și „ființă dumnezeiască”. De altfel, aceasta este o replică subtilă la afirmațiile făcute de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care făcuse o nouă declarație controversată în privința femeii, ce nu are roluri importante în biserica ortodoxă, nu din discriminare, ci din cauza condiției „slăbiciunilor sale”, pe care o consideră o păcătoasă. „Femeia a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus prelatul constănțean.
„Nu ascund bucuria ce mă cuprinde când am prilejul să scriu despre Femeie! voi încerca să scriu despre o altă minune, cea a răsplăţii întreite făcută de Dumnezeu Femeii prin aceea că: Au aflat cele dintâi despre Învierea lui Iisus Hristos; au văzut cele dintâi pe Iisus Cel înviat din mormânt şi au dus cele dintâi vestea cea mare a Învierii lui Iisus, chiar ucenicilor Săi!”, a scris ÎPS Calinic Argeșeanul într-o postare pe contul de Facebook al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Femeia merită mai multă apreciere din partea societății
ÎPS Calinic își exprimă aprecierea în fața femeii, pe care o consideră determinantă pentru dezvoltarea acestei lumi. „Femeia: prin muncă cinstită, prin viaţă aleasă, prin dragoste deplină, prin devotament conjugal, prin osârdie de a naşte şi creşte prunci buni, devine astfel, primul dascăl şi preot al copilului ei, aşa cum pe drept cuvânt scrie în Predicile sale, Părintele Mircea Păcurariu. Aşadar, în alcătuirea acestei lumi, Femeia este un Înger purtător de mir!”, și-a încheiat omagiul arhiepiscopul.
Linia fină a discriminării
Că acceptăm sau nu, că ne place sau nu, femeia este importantă pentru societate, dar în același timp trebuie să recunoaștem că sunt multe cazuri în care aceasta este discriminată. Altfel, arhiepiscopul Tomisului susține că femeia se face vinovată de păcat. „Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a fost declarația controversată a lui ÎPS Teodosie.