Cu numai o săptămână înainte de data limită la care utilizatorii Whatsapp își puteau da acordul cu privire la noile politici de confidențialitate, serviciul de mesagerie al Facebook a anunțat că oferă o nouă amânare, relatează Agerpres.
De altfel, aceste noi reguli au fost intens criticate de utilizatori, încă din ianuarie, când au fost anunțate, iar milioane de utilizatori s-au „portat” spre celelalte două servicii de mesagerie, Signal și Telegram, în ciuda prelungirii cu trei luni a „perioadei de grație”. Această perioadă a fost considerată de Whataspp ca necesară pentru obișnuirea cu noile politici. Principala temere a utilizatorilor era legată de faptul că Whatsapp va împărtăși informațiile cu compania mamă Facebook.
WhatsApp a indicat vineri pe site-ul său că nu va întrerupe în mod direct accesul utilizatorilor care refuză noii termeni, ci le va trimite în continuare memento-uri.
Whatsapp și memento-urile
Potrivit platformei, noile reguli schimbă modul în care agenţii de publicitate care utilizează WhatsApp pentru a comunica cu clienţii lor pot partaja date cu Facebook. Însă în opinia criticilor, o astfel de schimbare deschide posibilitatea unei partajări mai largi a datelor cu Facebook.
„Nu vor fi suprimate conturile nimănui sau nimeni nu va pierde capacitatea de a folosi WhatsApp pe 15 mai din cauza acestei actualizări”, a asigurat platforma vineri.
Utilizatorii vor primi însă memento-uri persistente privind noua politică şi riscă să piardă încetul cu încetul accesul la unele funcţii dacă nu sunt de acord cu noii termeni. Aceştia vor putea astfel continua să primească apeluri audio şi video pentru o perioadă de timp fără a putea accesa lista de mesaje. După câteva săptămâni, nu vor mai putea primi mesaje şi apeluri.
În februarie, WhatsApp amenințase cu dezactiva conturile tuturor utilizatorilor care nu vor accepta noii termeni și condiții, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla instant după data de 15 mai sau, mai nou, după aceste câteva săptămâni anunțate acum. Ștergerea conturilor se va la aproximativ 120 de zile de inactivitate.