Dosarul Mineriadei se întoarce la Parchet, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat ordinele de punere sub acuzație a inculpaților, precum și probele din rechizitoriu. Cercetările în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” au fost finalizate în vara anului 2017. La acea dată, procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis în judecată 14 persoane, printre care și Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu.
Decizia luată astăzi de Înalta Curte a revoltat părțile civile din dosar, care erau prezente în sală. Soluția este catalogată ca injustă.
„Un dosar incomplet, judecătorul nu are ce să facă, decât să il dea înapoi. Eu nu îl acuz pe Epure de decizia de azi. Eu îl acuz pe Constantin Epure, judecător de Înaltă Curte, că și-a permis să ne țină un an și jumătate în detrimentul acestor oameni care au venit la termene, cu speranță că li se va face dreptate, iar acum aflăm că avem in rechizitoriu bun de aruncat la gunoi. … Trebuie să rămânem cu speranță și sper că domnul procuror general interimar, care a mai salvat un dosar, al Revoluției, sper să salveze un dosar, să îl construiască. Nu contest decizia, ci contest termenul nepermis de un an și jumătate în cameră preliminară”, a spus Teodor Mărieș, citat de Știri pe Surse.
În dosar, procurorii militari au reținut că inculpații ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.