Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, a mai primit astăzi o condamnare, în dosarul privind achiziția elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol. Constantinescu a fost trimis în judecată în 2015, fiind acuzat de abuz în serviciu, iar prin această primă condamnare din dosar i-a fost stabilită pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare. Soluția nu este definitivă, însă Nicușor Constantinescu are nenumărate dosare penale pe rol și chiar alte condamnări anterioare, legate de beneficiile pe care le-a avut în perioada când conducea Constanța.

În 2015, procurorii anticorupție spuneau că, între 05.07.2013 – 30.10.2014, fostul președinte al CJ Constanța „a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului”.

În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță, din județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria. La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” și „Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență și în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită și conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență) a elicopterului respectiv.

La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus elicopterul achiziționat din fonduri publice la dispoziția persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și achiziționat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv”, se detalia de către DNA la data respectivă.

Articolul precedentÎnalta Curte a decis să retrimită Dosarul Mineriadei la procurori. Protest în fața Parchetului General
Articolul următorRAJA SA, 1.300 de kilometri de conducte pe bani europeni