Sursa foto: Pixabay

Autoritățile finlandeze au reușit să intercepteze mai multe camioane care transportau opere de artă rusești înapoi în Rusia, în valoare de 42 de milioane de euro, informează Le Figaro, citat de ziare.com.  

În cele trei camioane erau picturi, antichități și sculpturi care aparțin mai multor muzee rusești, vameșii finlandezi confiscând colecția din cauza sancțiunilor europene prin care sunt oprite orice transferuri către Rusia de astfel de obiecte.

Cutiile cu operele de artă au fost ascunse, iar vameșii au deschis o anchetă preliminară cu privire la transportul colecției.

Rusia, tot ma iizolată de restul lumii. Uniunea Europeană, noi sancțiuni împotriva lui Putin

Directorul de control vamal Hannu Sinkkonen a declarat că nu se vor deschide cutiile, iar mai mulți profesioniști au mutat și depozitat mărfurile în spații sigure.

Din cauza restricțiilor impuse de Vest, Rusia a început să repatrieze operele de artă împrumutate Italiei sau Franței. Autoritățile finlandeze nu au precizat lista cu lucrările confiscate, dar Rusia a anunțat că acestea sunt proprietăți păstrate de Muzeul Ermitaj, Galeria Tretiakov şi Muzeul Puşkin.

Kremlinul a reacționat după acțiunea vamală finlandeză, precizând că această situație este complet ilegală. Ministerul rus de Externe l-a chemat pe ambasadorul finlandez la Moscova și i-a cerut restituirea obiectelor. Ca răspuns, Finlanda a clarificat această situație, precizând că nu au confiscat lucrările.

 „Aceasta este o situaţie temporară. Muzeele ruseşti încă deţin aceste opere de artă”, a declarat Teemu Sepponen, directorul unităţii de control al exporturilor din cadrul Ministerului de Externe finlandez.

Reamintim că Finlanda și-a înăsprit controalele la frontieră după ce Uniunea Europeană a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Astfel, bunurile de lux au fost adăugate pe 15 martie pe lista produselor supuse restricțiilor la export.

De la începutul războiului ruso-ucrainean, relațiile dintre cele două țări s-a răcit, în special după ce o mare parte din populație și-a exprimat dorința de a intra în NATO.

Moscova a transmis un mesaj clar Finlandei,  precizând că o viitoare aderare la Alianța Nord-Atlantică ar reprezenta „o eroare strategică”, o „adevărată tragedie îngrozitoare pentru toți finlandezii.”

Citește și articolul: Finlanda rămâne cea mai fericită ţară din lume. Pe ce loc se situează România

Articolul precedent„Transformarea” Sectorului 1 continuă. De la sectorul Copiilor, la sectorul dezastrelor
Articolul următorMacron, despre Putin: ”Dialogul cu preşedintele rus este unul ingrat”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.