Sursa: Poliția Română

Cooperare româno-austriacă într-un dosar de furt cu un prejudiciu estimat la sute de mii de euro, concretizată în percheziții domiciliare în Caraș-Severin și Timiș.

La finele anului trecut, pe 10 noiembrie, polițiști ai serviciilor de investigații criminale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Caraș-Severin și Timiș, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângă judecătoriile Oravița și Timișoara, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară, ca urmare a solicitării autorităților judiciare austriece, într-un ordin european de anchetă, pentru a da de urma unor opere de artă valoroase, „dispărute” din Austria.

Ancheta derulată pe teritoriul țării noastre a relevat că autorul furtului este un român, care reușise să iasă din Austria cu 9 tablouri, opere de artă recuperate în urma perchezițiilor la care au participat inclusiv polițiști ai serviciilor criminalistice din cadrul inspectoratelor de poliție județene Caraș-Severin și Timiș, dar și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

Perchezițiile au fost efectuate și împreună cu reprezentanți ai Poliției din Austria și ai Ambasadei Republicii Austria în România, cu suportul de specialitate al Direcțiaei Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, fiind astfel indisponibilizate 9 tablouri, ce au fost estimate la peste 320.000 de euro.

Potrivit Pro TV, românul fusese grădinar la proprietarul tablourilor – un pictor austriac, și astfel a reușit să plece din casa acestuia cu operele de artă. Numai că totul a ieșit la iveală atunci când hoțul a divorțat, iar consoarta acestuia, care îi fusese complice, a vrut să vândă o parte dintre lucrări. Așa au ajuns o parte din tablouri la o licitație în Austria și s-a descoperit adevărul, în ciuda faptului că ambii soți au declarat că tablourile le-au fost dăruite de artistul care a murit anul trecut.

Operele de artă ar fi fost sustrase în urmă cu mai mulți ani, de un cetățean român, din locuința unui artist austriac, fiind aduse ulterior la adresele acestuia din Caraș-Severin și Timiș.

Cele 9 tablouri au fost predate polițiștilor austrieci și transportate pe teritoriul statului de proveniență”, transmit polițiștii.

Articolul precedentDETALIAT – Dosarul tensiunilor dintre România și Ucraina în navigația pe Dunăre: blocada „Rostock”, războiul „celui de al 3-lea pavilion” și din nou Bîstroe 
Articolul următorTomac, despre Consiliul JAI: „Se va discuta despre Spaţiul Schengen. Nu se discută despre accesul nostru”