Rusia amenință că va sista livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1, pentru prima dată de la invazia din Ucraina. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat.
Rusia a subliniat mereu că este un furnizor de energie de încredere chiar şi în perioade de criză. Din cauza sancţiunilor impuse de Occident şi a discuţiilor din UE de a scăpa de dependenţa de gazul şi petrolul rusesc, Moscova a ameninţat că va opri livrările spre Germania prin conducta Nord Stream de sub Marea Baltică.
„Avem dreptul deplin (…) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a declarat Alexander Novak. Vicepremierul a subliniat că măsura ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2.
Rusia nu face încă acest demers, a dat asigurări vicepremierul rus. Alexander Novak a adăugat că Moscova se simte împinsă în această direcţie de către politicienii europeni care aduc acuzații la adresa Kremlinului.
Potrivit vicepremierului Alexander Novak, preţul petrolului ar putea creşte de peste două ori, până la 300 de dolari barilul, dacă SUA şi aliaţii lor ar interzice importurile de petrol rusesc. Petrolul reprezintă o sursă esențială de venit, după ce Rusia a fost practic scoasă de pe pieţele financiare occidentale.
Nord Stream 1 asigură anual aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care sunt furnizate din Rusia spre Germania, fiind apoi redistribuite spre mai multe ţări europene.
Germania a suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 după ce Rusia a recunoscut independenţa provinciilor separatiste din estul Ucrainei.
În ultima perioadă se vorbește din ce în ce mai mult despre izbucnirea unui război energetic între Rusia şi Occident, în condițiile în care oficialii SUA fac presiuni în rândul aliaţilor pentru a interzice importurile de petrol din Rusia, drept sancţiune pentru invadarea Ucrainei.
Livrările de gaz rusesc prin Ucraina continuă la un nivel ridicat, conform companiei energetice Gazprom din Rusia.
Gazprom a anunţat marţi la Moscova că volumul de livrări de gaz agreat prin contract este de 109 milioane de metri cubi pentru 24 de ore, în timp ce volumul anual este de 40 de miliarde de metri cubi.
Cumpărătorii europeni şi-au crescut semnificativ comenzile de la intrarea în vigoare a sancţiunilor împotriva Rusiei, a precizat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.
Ce condiții impune Rusia Ucrainei pentru încetarea războiului