Politologul Alina Mungiu Pippidi este de părere că premierul Florin Cîțu și-a dorit mereu (și încă își mai dorește) să devină un prim-ministru reformator, dar „după cum era de așteptat, în condițiile în care vii la guvernare pe această coaliție, o coaliție care nu are o majoritate puternică și care este susținută mai ales. Factorii de putere din această coaliție cine sunt? Președintele Iohannis și serviciile secrete. Ca atare, ești oarecum limitat în ceea ce vrei să faci. Nu ai multe voturi, nu reprezinți o fracțiune foarte mare din populație și ăștia sunt factorii de putere care, practic, au veto pe tot ceea ce vrei să întreprinzi.”, a spus Pippidi. De asemenea, aceasta a mai spus că veto-urile ar fi fost deja exercitate, „astfel încât primele lucruri radicale care au fost aruncate unele au fost vorbe goale, populiste, despre care toată lumea știa că nu se puteau face sau că dacă s-ar face chiar nu serveau nimic – număr de parlamentari, tăiem pensiile parlamentarilor.”
Alina Mungiu Pippidi: „Părerea mea este că asta se va întâmpla cu foarte, foarte multe reforme pentru că ei nu au venit cu reformele astea pregătite bine”
Adrian Năstase, dezamăgit de PSD, face previziuni despre apariția unui nou partid de centru-stânga
Pippidi a vorbit inclusiv despre politizarea funcțiilor de Prefect, amintind de protestele în lanț din 2017 și 2018, precedate de alegerile europarlamentare care au schimbat, într-o oarecare măsură, România. Potrivit Alinei Mungiu Pippidi, noul mandat a fost unul „cât se poate de clar: „guvern pentru statul de drept. Nimeni n-a vrut să-i aducă pe cei de la USR, ca să numească pefecți PSD”.