Depozitele de deșeuri ilegale încă „sufocă” anumite zone din România, iar Comisia Europeană a dat un nou ultimatum țării noastre.
Ieri, CE a trimis României un aviz motivat pentru nerespectarea integrală a Directivei privind depozitele de deșeuri și a Directivei-cadru privind deșeurile, iar țara noastră are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare.
„În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz”, se arată într-un comunicat de presă.
Într-adevăr, din 2017 de când România s-a angajat să ia măsuri privind depozitele neconforme, din cele 101 depozite de deșeuri au fost închise și reabilitate 92. Dar obligația asumată de țara noastră a fost aceea că toate cele 101 pentru care nu au fost eliberate autorizații vor fi închise/ reabilitate, iar pentru nerespectarea integrală a obligației, în octombrie 2020 România a primit de la CE o scrisoare de punere în întârziere.
Acum, există un nou calendar pentru închiderea și reabilitarea celor nouă depozite de deșeuri rămase: 2026 – 2028 pentru cinci dintre acestea, dar „este incert pentru celelalte patru depozite de deșeuri”. De aici și decizia Comisiei, de a emite un aviz motivat adresat României.
„Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE.
Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor”, se explică într-un comunicat de presă, cu mențiunea că toate statele membre „au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor”.