Este aproape sigură plecarea ministrului Marius Budăi la Bruxelles pentru o discuție vizavi de Planul Național de Redresare și Reziliență în ceea ce Marcel Ciolacu numește a fi o „optimizare” – și nu regenociere.

Aseară, președintele PSD Marcel Ciolacu a subliniat că atitudinea și declarațiile ministrului Muncii sunt absolut firești, dat fiind că PNRR „suportă” modificări, astfel încât să nu fie menținut ca limită procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, însă totul ține de puterea de convingere în fața Comisiei Europene.

De altfel, zilele trecute și președintele PNL Florin Cîțu a arătat că cel mai bun lucru ar fi ca ministrul Muncii să meargă la Bruxelles, dându-se – cum altfel – ca exemplu: „eu anul trecut, când era să pierdem banii din împrumuturi din PNRR, m-am urcat în avion, m-am dus frumos la Bruxelles, m-am întâlnit cu toţi liderii şi i-am convins ca România să primească încă 15 miliarde de euro, că merită”.

Acum, Ciolacu atrage atenția că toate partidele din coaliția de guvernare ar trebui să meargă pe aceeași cale și asigură că PSD ia decizii doar în interesul cetățenilor. În același timp, președintele PSD a explicat și de ce „optimizarea” PNRR este necesară.

PSD nu a intrat la guvernare şi nu a constituit aceasta coaliție pentru a ne certa. Departe de noi acest gând. Domnul Budăi a susţinut şi făcut ceea ce face orice ministru care ţine în primul rând cu românii. Noi avem o negociere la PNRR, la reforma pensiilor cuprinsă o anvelopă de 9,4%.

În această anvelopă în acest moment din sistemul românesc nu sunt prinse pensiile de serviciu, respectiv pensiile militarilor, pensiile poliţiştilor, pensiilor speciale. Ne încadrăm fără aceste pensii de serviciu la o anvelopă de 8.2%. Dacă le adăugăm la întreaga anvelopă cum ne şi cere comisia prin jalonul cu reforma pensiilor ne vom trezi că pensiile în România pe următorii zeci de ani nu vor mai putea fi modificate şi este o aberație totală.

Guvernezi ca să faci un trai mai bun oamenilor, nu un trai mai rău sau să faci economii la buget. Nu mergem cu renegocieri mergem cu o optimizare. Am pierdut 2 miliarde de euro din granturi. Ministrul Budăi va trebui să meargă la Comisie să vadă cum poate optimiza şi de unde pierdem aceşti bani”, a punctat Ciolacu la Antena 3.

Articolul precedentCîţu: „Orice derapaj populist va creşte şansele unei crize majore”
Articolul următorCătălin Drulă, primul mesaj ca lider USR: „Nu suntem inamici, suntem o mare familie care își dorește modernizarea României”