Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a prezentat, marți, primele rezultate ale evaluării realizate de către reprezentanții DGASPC Vaslui, în vederea repatrierii minorului unei familii de români, pe care autoritățile daneze l-au pus în „plasament temporar”, în timpul în care îi anchetează pe părinți, aflați în detenție. De altfel, luni, Gabriela Firea solicitase repatrierea minorului, atunci când starea de sănătate a acestuia o permite.
Gabriela Firea a postat pe contul său de socializare aceste rezultate, din care reiese faptul că bunici materni prezintă „disponibilitate în asigurarea creșterii și dezvoltării bio-psiho-sociale corespunzătoare a minorului, iar viaţa şi securitatea acestuia vor fi asigurate în cadrul familiei extinse”, mai mult, că „nu a fost identificată nici o situație de risc care ar putea să influențeze viața sau dezvoltarea copilului în cadrul familiei extinse”.
De asemenea, din „anchetă” reiese că bunica maternă este „casnică și desfășoară ocazional activitate de voluntariat la o asociație umanitară”, în timp ce bunicul este „asistent maternal profesionist, cu o experiență de 10 ani”, acesta având în prezent în o fată în vârstă de 14 ani. La rândul lor, și bunici paterni sunt de acord cu plasarea copilului în familia extinsă a bunicilor materni, pe care declară că îi vor susține.
Lucrul cel mai important, având în vedere că este vorba despre un minor, de puțin peste două luni, cu nevoile medicale specifice, potrivit ministrului MFTES, „bunicii materni cunosc rețeaua de servicii medicale ce trebuie accesate în vederea respectării dreptului la sănătate a copilului, drept conferit de legislația națională și nu numai”, iar locuința acestora permite alocarea unui spațiu individualizat pentru copil, mai mult, „situația lor economică asigură premisele satisfacerii nevoilor acestuia”, a mai transmis ministrul Firea.
De altfel, a mai precizat Gabriela Firea, reprezentantul DGASPC Vaslui, care este responsabil de acest caz, va lua legătura cu cei doi bunici, în contextul în care autoritățile daneze au inițiat o anchetă socială proprie pentru determinarea cauzelor care au condus la internarea minorului în spital, medicii suspectând că este vorba despre „sindromul bebelușului scuturat”.
În acest caz, MAE și reprezentanții Ambasadei României la Copenhaga snt implicați în demersul repatrierii minorului, fiind coordonați în premanență cu reprezentanții Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.