Gorghiu, despre abuzurile comise asupra minorilor. „Va trebui să găsim soluţii în timp real pentru toate aceste fapte”

Senatorul PNL a anunțat înființarea unei comisii de anchetă pentru abuzurile comise asupre minorilor din centrele rezidențiale.

Senatorul liberal Alina Gorghiu a anunțat strângerea de semnături necesare în vederea înființării unei comisii de anchetă pentru abuzurile comise asupra minorilor aflați în centrele rezidențiale, transmite Agerpres. De asemenea, Alina Gorghiu a subliniat și necesitatea raportării acelor știri false sau discursuri instigatoare la ură care pot ajunge la copii, mai ales în contextul în care în ultimii doi ani, mare parte din cursuri s-a desfășurat în formatul online, un spațiu ce poate fi considerat vulnerabil pentru mulți dintre aceștia, fără o legislație care să combată violența cibernetică.

„S-au strâns semnăturile necesare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru abuzurile comise asupra minorilor din centrele rezidenţiale, sper să devină realitate foarte curând într-un plen al Senatului această comisie (…). Va trebui să găsim soluţii în timp real pentru toate aceste fapte. Viitorul este digital, obligaţia care ne revine este de a-l construi sigur şi o să consider această conferinţă ca unul din paşii care vor ajuta pentru securizarea internetului pentru copiii noştri”, a declarat Gorghiu, la o conferinţă a Organizaţiei Salvaţi Copiii pe tema siguranţei pe internet, găzduită de Senat.

Potrivit senatoarei, ar trebui raportate ştirile false sau discursurile instigatoare la ură, pentru că acestea pot ajunge la copii şi le pot influenţa caracterul şi acţiunile.

„Nu mai avem voie, de acum încolo, atunci când suntem în online, să ignorăm o ştire falsă, de exemplu. Ar trebui să fim foarte atenţi şi să le raportăm. Nu ar trebui să mai acceptăm discursuri instigatoare la ură şi la violenţă în mediul online, le vedeţi la tot pasul şi ele nasc, la rândul lor, monştri. Oricare din acest text, fake-news-uri, discursuri instigatoare la ură şi la violenţă, pot ajunge la un copil şi pot, din păcate, să-i schimbe caracterul şi acţiunile acestui copil”, a mai spus Alina Gorghiu.

De asemenea, mai susține senatoarea, acesta este primul pas care îl introduce pe copil în lumea violentă a internetului şi îl transformă în victimă sigură. „Cyberlink-ul, prădătorii sexuali cibernetici, jocurile, pornografia infantilă sunt acţiuni care distrug caractere ale copiilor şi nu de puţine ori distrug vieţile copiilor”, a mai spus Alina Gorghiu, care a adăugat că numai anul trecut au fost înregistrate peste 7.000 de sesizări de conţinut periculos pe net, din care 4.500 au fost imagini şi materiale înfăţişând abuzul sexual asupra copiilor. „Eu sunt convinsă că aceste cifre pe care ni le prezintă oficial diverse instituţii nu sunt nici pe departe realitatea concretă. Cred că putem vorbi de cifre care sunt de zeci, de sute de ori mai mari decât datele oficiale”, a mai spus Alina Gorghiu.

Potrivit datelor oferite de Asociația „Salvați Copiii”, aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet și 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală. Mai mult, vârsta media la care copiii încep să utilizeze internetul a scăzut comparativ cu datele precedente, de la 9 ani (2019) la 8,2 ani (2021). Acestă scădere a vârstei poate fi pusă și pe seama cursurilor online, dat fiind ca din martie 2020, cu mici pauze, cursurile s-au desfășurat în acest format.

Ministrul Familiei: „Copiii aflaţi în grija statului trebuie ascultaţi, ajutaţi şi protejaţi”

Articolul precedentParchetul General s-a autosesizat în cazul lui George Simion și a deschis dosar penal
Articolul următorCu dosar penal deschis pe numele lui, George Simion vrea ”să dăm cu ăștia de pământ”