Banca Naţională a sesizat DNA în legătură cu Astra Asigurări, societate controlată de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu. Societatea de asigurări ar fi subestimat în mod voit daunele pe care risca să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane de lei.Potrivit raportului prezentat de ASF şi citat de Mediafax, există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.
Totodată, Astra Asigurări avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite. Potrivit autorităţii de supraveghere, Astra a transferat „defectuos” cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re – Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări „non-tradiţionale”, fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea” situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.
Cu doar câteva zile înainte de înfiinţarea ASF, în aprilie 2013, fosta instituţie de supraveghere, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, ceruse companiei Astra să implementeze, până la finele lui 2013, un plan de măsuri pentru remedierea situaţiei, plan pe care însă societatea nu l-ar fi dus la îndeplinire. Raportul ASF aminteşte că Astra Asigurări este cel mai mare asigurător din piaţă, iar falimentul ar pune în pericol chiar companii de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF menţionează Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, flota Tarom, aeroporturile din Timişoara şi Constanţa, Romaero, Autoritatea Aeronautică Română, flota Poştei Române.
ASF mai menţionează că în primele nouă luni din 2013 Astra Asigurări a cedat în reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizată cu asigurătorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.
Un alt element notat în raport îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte şi Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding SRL, companie care editează cotidianul România liberă.

Problemele Astra, în atenţia lui Ponta şi Isărescu

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a mers, joi seară, la sediul Băncii Naţionale a României, unde a avut o discuţie cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu conducerea ASF, cu ministrul Finanţelor de la acea vreme, Daniel Chiţoiu, şi cu ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Surse guvernamentale au precizat pentru Mediafax că unul dintre subiecte a fost situaţia Astra Asigurări, cea mai mare societate de asigurări din piaţă. Ponta a opinatd că din punct de vedere legal cei care au cunoştinţă de fapte care prezintă indicii de infracţiune au obligaţia să sesizeze Parchetul.
Televiziunea RTV, deţinută de deputatul PSD Sebastian Ghiţă, a anunţat că ASF şi Banca Naţională cer sesizarea DNA pentru nereguli descoperite la societatea de asigurări Astra, care riscă intrarea în faliment. Informaţia a fost însă dezminţită imediat de conducerea ASF.
„ASF infirmă informaţiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit cărora, împreună cu BNR, ar fi sesizat DNA în legătură cu societatea ASTRA şi solicită mass-media să trateze cu responsabilitate subiectele care ţin de piaţa financiară. ASF îşi rezervă dreptul de a sesiza instituţiile statului în privinţa unor aspecte care fac obiectul activităţii altor instituţii, simultan cu luarea unor decizii, dar astfel de aspecte nu sunt comunicate de către ASF având în vedere tocmai sensibilitatea pieţelor financiare non-bancare”, se arată în comunicatul instituţiei.

Dan Adamescu: „Sunt doar controale de rutină”

Omul de afaceri Dan Grigore Adamescu a încercat să bagatelizeze problemele de la Astra, susţinând că există doar controale de rutină derulate de ASF la compania de asigurări şi că se aşteaptă ca ASF şi BNR să dezmintă informaţia privind sesizarea DNA.
„Eu nu ştiu de unde au scos nebunia asta. L-am sunat pe Sebi (Sebastian Ghiţă -n.r.). El este în străinătate. Asta este. Nu este nimic adevărat. Aşteptaţi să vedem ce spune ASF. Ei trebuie să ia poziţia asta. Este o distrugere a pieţei de asigurări, este incredibil, este o nebunie”, a spus Adamescu.
Întrebat dacă societatea de asigurări a respectat planul de măsuri solicitat de CSA în aprilie anul trecut, Adamescu a afirmat că măsurile au fost cu siguranţă puse în aplicare, fiind vorba de „zeci de puncte, nimicuri, chestii de asigurare”, fără a putea însă să menţioneze măcar unul dintre acestea.
Şi Ziarul de Investigaţii a dezvăluit mai multe manevre la limita legii derulate de Dan Grigore Adamescu, printre care şi acapararea pieţei asigurărilor obligatorii pentru locuinţe.

Articolul precedentŞeful „Poliţiei Animalelor”, patru ani după gratii
Articolul următorScenarii la malul mării: Mazăre ar urma să fie exclus din PSD şi apoi să candideze la preşedinţie. Ce spune primarul