Patru ani. Atât va sta după gratii Emilian Prodan, comisar general al Comisariatului pentru Societatea Civilă (organizaţie neguvernamentală) şi autointitulat şef al „Poliţiei Animalelor”. Sentinţa definitivă a fost pronunţată vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.În octombrie 2010, Emilian Prodan a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, în formă continuată, după ce s-a lăudat că are prieteni chiar printre procurorii DNA. El este acuzat că a primit şpagă 60.000 de euro şi mai multe bunuri, cum ar fi haine de blană sau bijuterii din aur de la edilul comunei Gorgota (Prahova), Veronica Ioniţă, fost vicepreşedinte al Comitetului Regiunilor la Bruxelles.
Aceasta era deja cercetată la DNA, alături de alte nouă persoane, pentru trei infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice, fals material în înscrisuri oficiale şi fals intelectual. Dosarul privea falsificarea mai multor testamente şi modul în care a fost reconstituit dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 250 de hectare de teren agricol şi forestier în Prahova, prejudiciul estimat fiind de 20 milioane de euro.
Achitat, vinovat, vinovat!
Într-o primă fază, Emilian Prodan a fost achitat la Tribunalul Bucureşti. Curtea de Apel Bucureştia decis însă condmnarea lui la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă. În plus, el trebuia să-i plătească primăriţei sumele de 60.000 euro şi 1.100 euro, respectiv suma de 700 lei, reprezentând banii şi contravaloarea bunurilor primite.
Prodan i-ar promis că va interveni la procurorul care instrumenta cauza, asupra căruia a lăsat să se presupună că ar avea influenţă, şi că îl va determina pe acesta să dispună cercetarea denunţătoarei în stare de libertate şi să adopte o soluţie favorabilă. De altfel, dosarul penal în care era cercetată denunţătoarea a fost soluţionat cu trimiterea în judecată în cursul lunii decembrie 2008. Pentru recuperarea sumei de 60.000 de euro, procurorii instituiseră sechestru asigurător asupra unui imobil care îi aparţine lui Prodan.
Pentru a scăpa de braţul lung al legii, Prodan a recurs la tot felul de artificii juridice, unele inspirate de fostul şef al SIF Oltenia, Dinel Staicu. Asemeni acestuia, el a recurs la scimbarea numelui din acte, tocmai pentru a scăpa de urmărirea penală. Emilian Prodan (fost Ioan-Grigore Prodan), trimis în judecată în două dosare de corupţie, autointitulat comisar general al organizaţiei Comisariatul pentru Societatea Civilă, şi-a înfiinţat propria poliţie – „Poliţia Animalelor”. Organizaţia sa foloseşte toate însemnele Poliţiei Române. Autoturismele de serviciu ale Poliţiei Animalelor au embleme inscripţionate cu însemnul „Poliţia“, încadrat de culorile drapelului naţional, fiind dotate şi cu girofar. Mai mult, angajaţii Poliţiei Animalelor utilizează geci reflectorizante, similare cu cele ale Poliţiei Române.