Au trecut Sărbătorile de Iarnă și mulți au ales să despodobească brazii de Crăciun imediat după Revelion. Cu toate acestea, tradiția spune că bradul de Crăciun ar trebui păstrat în casa până la Bobotează.
Că l-am păstrat sau nu până pe data de după 7 ianuarie, când este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul, trebuie să luăm în calcul faptul că bradul nu trebuie aruncat oriunde.
Dacă am ales un brad natural mai mare, trebuie să ne obișnuim cu ideea că, în timp, acesta se va usca și vor începe să-i cadă acele, motiv pentru care tindem să ne descotorosim de el cât mai devreme.
Dacă am optat pentru un brad artificial, lucrurile se simplifică: îl putem păstra într-un loc sigur, până la următorul Crăciun, când îl putem împobodi din nou.
Un brad natural nu poate fi păstrat pentru o perioadă mai lungă de timp, dar renunțarea la el trebuie să fie făcută într-un mod responsabil. Există amenzi usturătoare pentru cei care aruncă brazii de Crăciun la voia întâmplării, deși bunul simț și educația ne spun că brazii nu se aruncă oriunde în spațiile publice, ci trebuie duși la ghenă, unde vor fi preluați de persoanele responsabile pentru ridicarea gunoiului.
De asemenea, există orașe care au amenajat centre speciale unde brazii sunt aruncați pentru a fi preluați ulterior de echipele de salubrizare.
Amenzi usturătoare pentru cei care aruncă brazii de Crăciun la voia întâmplării. Ce poți face cu ei
Mai mult decât atât, există și oraşe în care pomii de Crăciun pot fi reciclaţi.
Vestul României vine cu soluții pentru brazii de Crăciun
În Oradea, ca în orice alt oraș din România, brazii de Crăciun ajung în și lângă tomberoane. Cu toate acestea, orădenii au găsit o soluție ingenioasă pentru a ușura munca persoanelor de la salubritate, înfășurând pomii cu bandă adezivă.
La Cluj-Napoca, lucrurile se simplifică, locuitorii orașului având două variante: pot duce brazii uscați la punctele special amenajate din oraş, sau pot apela la un număr de telefon pentru a realiza o programare. Astfel, angajaţii firmei de salubritate vor lua bradul direct din apartament, contra costul de 32 de lei pe metru cub.
Dacă luăm ca exemplu orașul Târgu Mureş, trebuie să știm că brazii uscați pot fi duşi la grădina zoologică. Astfel, angajaţii îi vor folosi pentru a stimula animalele aflate în captivitate.
Ce trebuie să reținem, indiferent de orașul în care ne aflăm: românii care aruncă brazii la voia întâmplării riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei.