Sursa: Guvernul României

Scandal între premierul Marcel Ciolacu și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Acesta din urmă s-a arătat deranjat de neimplicarea ambasadei la întâlnirile pe care premierul le are zilele acestea în Statele Unite ale Americii, motiv numai bun pentru Ciolacu de a sublinia că reacția publică a ambasadorului pe acest subiect ar trebui taxată drastic de președintele Klaus Iohannis.

A treia parte, ex-premierul Nicolae Ciucă, lider al PNL și președinte al Senatului, a atras însă atenția că, în astfel de situații, „rufele se spală în familie”.

Indiferent de situație atunci cand vine vorba de imaginea României în afara granițelor, nu trebuie să fie pătată de problemele care disonează în politica internă. Acolo fiind vorba despre un spectru diplomatic, care are finețea lui, cu atât mai puțin nu trebuia să aibă loc un astfel de moment. Neavând detalii, nu am discutat cu niciul dintre autorii acestei situații, mă feresc să speculez, dar pot spune că nu așa se face diplomație, nu așa se face politica externă, rufele se spală în familie”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Știri pe Surse.

Ciucă a subliniat că revocarea din funcție a ambasadorului „este un atribut al președintelui României”, însă acest aspect fusese deja luat în considerare și de Ciolacu, care subliniase că, dacă decizia de rechemare a ambasadorului i-ar fi aparținut lui, nu preşedintelui, „categoric” ar fi dispus în consecință.

Zilele trecute, Andrei Muraru a afirmat că a fost exclus de la întâlnirele politice pe care premierul Marcel Ciolacu le va avea în Statele Unite ale Americii, declarând la întâlnirea cu românii stabiliți aici că rolul său în această vizită s-a încheiat.

Mulţumesc echipei mele de la Ambasada României de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile. Însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile.

Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu-mi rămâne decât să vă doresc foarte mult succes, dumneavoastră şi echipei guvernamentale, pentru că succesul dumneavoastră aici în America înseamnă succesul României. Şi, în definitiv, vă dorim ceea ce ne dorim cu toţii, întâlniri de substanţă, rodnice pentru pacea, prosperitatea şi securitatea românilor„, spunea ambasadorul Andrei Muraru.

În replică, Marcel Ciolacu a arătat că reacția ambasadorului a fost deplasată:

Nu mai avut nicio discuţie cu domnul ambassador şi cred că o perioadă mai lungă de timp nu o să avem discuţii. În primul loc, eu am venit aici însoţit de ministrul de Externe, este reprezentanta de vârf a diplomaţiei române, nu apucasem să avem discuţiile aplicate cum vor fi reprezentările în ziua următoare.

De aceea am şi spus că câteodată e bine să ai răbdare. Totuşi, lipsa de anvergură a domnului ambasador şi o reacţie până la urmă cred că emoţională a domniei sale nu l-a calificat pentru a fi ambasador”.

Articolul precedentSalariații OMV protestează în stradă, nemulțumiți de „oferta jignitoare” pe care compania le-a făcut-o în pragul semnării unui nou contract de muncă
Articolul următorMinistra Educației, acuzată că ascunde adevărul din spatele testelor PISA și că folosește conturi false care să îi laude activitatea