Rezultatele testelor PISA, care ne clasează pe penultimul loc, în fața Bulgariei, ar fi fost suficiente pentru dezbateri aprinse pe tema Educației.

Însă ministra Educației Ligia Deca a generat un întreg scandal după ce ar fi publicat rezultate trunchiate pe Facebook, acolo unde totodată a fost gratulată cu un val de mulțumiri din partea unor conturi considerate false.

Una dintre concluziile raportului PISA 2022 este că avem un sistem de educație rezilient și că, prin măsurile luate, am reușit să limităm efectele pandemiei.

Statistic, rezultatele României la PISA 2022 s-au menținut la aproximativ același nivel ca în 2018”, scria Deca pe pagina sa de Facebook, iar o serie de comentarii laudative, în limbaj de lemn, au generat suspiciuni.

Potrivit Edupedu, în răspunsuri la aceste comentarii, alți utilizatori Facebook atrag atenția că este vorba despre troli sau că „majoritatea conturilor par ar fi boți”, „Ireal. Programul “România trollată””.

Aceasta în condițiile în care în urmă cu o lună ministra Educației Ligia Deca recunoștea că nu suportă comentariile negative și că „se încarcă negativ, dacă n-apucă colegii să le șteargă suficient de repede”.

De altfel, ministra Deca PNL a fost taxată ieri de USR, tot pe Facebook, cerându-i-se demisia, pe considerentul că „un ministru care cenzurează un raport despre educația din România nu mai are, pur și simplu, ce să caute în funcție”:

Când nu-și pune angajații să șteargă comentariile negative de la postările ei, „ca să nu-i strice ziua”, Ligia Deca se ocupă cu ascunderea informațiilor care-i demonstrează eșecul. Ca în Coreea de Nord.

Despre ce vorbim? Când a tradus în română raportul cu rezultatele PISA 2022, a scos din el niște grafice. Fix cele care arată creșterea gradului de analfabetism funcțional al elevilor și scăderea sentimentului lor de apartenență la școală. În direct, de față cu toată presa!

Nici un ministru al Educației nu a mai făcut așa ceva: să ascundă că stăm prost, că jumătate dintre elevii de 15 ani învață degeaba pentru că nu pot înțelege ceea ce citesc sau nu pot face calcule elementare”.

Articolul precedentPremierul Ciolacu, în „corzi” cu ambasadorul României în SUA. Ciucă: „Nu așa se face diplomație, nu așa se face politica externă, rufele se spală în familie”
Articolul următorAgent șef de poliție din Maramureș, condamnat pentru luare de mită și „dezbrăcat” de uniformă