Sursa foto: aerlive.ro
Sursa foto: aerlive.ro

Mii de locuitori ai Capitalei se confruntă, an de an, cu o poluare în creștere, fenomenul ducând la diverse afecțiuni grave, dar și la deces.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și AerLive.ro au lansat astăzi ”AerCurat pentru București”, o campanie de informare și conștientizare cu privire la impactul poluării asupra sănătății umane, care analizează efectele poluanților atmosferici asupra afecțiunilor respiratorii, oncologice, pediatrice, cardiologice și dermatologice.

Cu sprijinul unei echipe de medici, Ecopolis a realizat un raport de cercetare pentru a arăta efectele nocive ale poluării asupra sănătății și a analizat datele privind sănătatea populației, corelate cu cele privind calitatea aerului pentru București, din platforma aerlive.ro.

Prin urmare, a fost calculat impactul poluării aerului cu PM2.5 și PM10 asupra mortalității generale, mortalității post-neonatale și bolii ischemice a inimii pentru bucureșteni, prin aplicația AirQ+, dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății.

În București, poluarea aerului este responsabilă pentru mii de decese: 2.869 sunt cauzate de expunerea pe termen lung la PM2.5, iar 548 de decese sunt cauzate de poluarea cu PM 2.5 pentru persoanele ce au boala ischemică a inimii

Mai mult, iar 5.6% dintre cazurile de decese la bebeluși sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10.

Ne dorim ca acest raport să stea la baza fundamentărilor politicilor publice atât de necesare pentru îmbunătățirea calității aerului în București și să servească drept inspirație și pentru celelalte orașe ale României, care se confruntă cu problema calității aerului”, a transmis Oana Neneciu, Director Executiv Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Articolul precedentExercițiul Balkan Shield 2022 se desfășoară în Grecia
Articolul următorNicolae Ciucă: ”România a stocat în depozitele naționale o cantitate-record de gaz”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time