Foto: presidency.ro

Iohannis a anunțat că luni, la prânz, vor începe consultările cu partidele parlamentare în vederea stabilirii unui nou guvern. Șeful statului a vorbit în termeni duri despre criza politică în care se află România și susține că vina o poartă politicienii prea orgolioși.

”Evaluarea mea este că acest guvern a căzut victimă unor orgolii politicianiste care nu au în spate nicio gândire pentru România sau pentru români”, a precizat Klaus Iohannis. Partidul USR PLUS a fost ținta atacurilor șefului statului, precizând că au abandonat guvernarea într-o perioadă dificilă pentru România și s-au aliat cu PSD și AUR în vederea dărâmării guvernului.

Distribuirea banilor, mărul discordiei între partidele parlamentare   

Iohannis a criticat dur modul în care PSD și USR susțin că modul de alocare a banilor către primării a fost unul ,,mișelesc”. Șeful statului a precizat că o astfel de reacție este ” expresia unei frustrări pentru că nu ei sunt acolo, la cheia banilor”. Cu toate acestea, președintele a dat asigurări că premierul Cîțu a făcut lucrurile legal și corect, ”strict în corelare cu nevoile comunității autorității locale respective”.

Iohannis și-a amânat marți, 5 octombrie, plecarea în Slovenia, unde urma urma să participe la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană (UE) – Balcanii de Vest, în Slovenia, la Brdo.

Liderul de la Cotroceni a declarat, după căderea guvernului, că unii politicieni doar mimează reformismul, iar ce s-a întâmplat este „trist, dar adevărat”.

Iohannis a vorbit despre creșterea prețurilor la energia electrică

Șeful statului a dat asigurări că, la nivelul Consiliului European, se va discuta despre problema creșterii accelerate a prețurilor energiei și că se vor căuta cele mai bune soluții.

”Vă spun de pe-acum că voi solicita o intervenție coordonată, convergentă, la nivelul Uniunii, pentru adoptarea de măsuri active”, a precizat șeful statului, la aniversarea a 25 de ani de activitate a Centralei Nucleare Cernavodă,. Totodată, Iohannis a precizat că e nevoie de măsuri urgente care să protejeze firmele și companiile a căror activitate va fi puternic afectată din cauza scumpirii produselor energetice.

Președintele României a anunțat că luni, 11 octombrie, vor avea loc primele negocieri cu partidele parlamentare, în vederea formării unui nou guvern.

Klaus Iohannis: ,,Trist, dar adevărat. România e în criză”. Primele reacții după demiterea guvernului Cîțu. Video

Articolul precedentPSD a găsit descrierea perfectă pentru Florin Cîțu: „cadavru politic”
Articolul următorIonuț Moșteanu îi dă replica lui Iohannis: „Atunci când USR PLUS a cerut reforme, ați fost printre primii care v-ați opus”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.