Foto: Facebook/Primăria Sectorului 4 București
Foto: Facebook/Primăria Sectorului 4 București

Deplasarea în București va deveni un lux pentru șoferii din alte județe dacă inițiativa Primăriei Capitalei de a introduce taxa pe poluare va fi adoptată de către aleșii locali. Practic, primarul Nicușor Dan a inițiat un proiect de lege pentru achitarea unei taxe ce va fi calculată în funcţe de tipul maşinii şi de cantitatea de noxe emise, după ce o criticase vehement pe fostul edil Gabriela Firea pentru faptul că dorea să ia aceeași măsură. Aceste prevederi sunt într-un proiect al Primăriei Capitalei, care vrea să instituie o zonă cu emisii reduse, pentru o perioadă de șase ani, care urmează să intre în dezbatere publică, potrivit antena3.ro.

Proiectul presupune înfiinţarea unei zone de Emisii Reduse pe toate drumurile publice din Bucureşti pentru o perioadă de șase ani, începând de anul viitor

Primăria vrea să reducă astfel poluarea, conform normelor europene. Printre autovehiculele pentru care va fi necesară o taxă de anul viitor sunt motocicletele, maşinile diesel, dar şi cele pe benzină sau GPL, cu o normă de poluare mai veche, începând de la cele non-euro, până la EURO 4, în cazul vehiculelor diesel de peste 2 tone. Până în anul 2028 măsurile vor fi mai drastice.

Câți bani vor fi nevoiți să scoată din buzunare șoferii

Tarifele pentru vehiculele non-Euro și pentru cele cu normă de poluare Euro 1, Euro 2 încep de la 20 de lei pe zi, la 5.500 de lei pe an. Aceleaşi taxe se aplică şi pentru şoferii vehiculelor care nu sunt înregistrate sau înmatriculate în Bucureşti şi doresc să circule în zona A a Capitalei, care va fi delimitată în viitor. Șoferii care nu achită taxele riscă o amendă cuprinsă între 4.000 și 5.000 de lei, iar constatrea se va face de către brigada rutieră sau poliția locală.

Banii colectați din taxe vor fi dirijați către un fond special pentru amenajarea pistelor de biciclete, înnoirea mijloacelor de transport în comun, amenajarea parcărilor pentru biciclete, trotinete şi pentru sprijinirea în achiziţionarea unui maşini electrice sub 1500 kg.

În cazul mașinilor care nu sunt înmatriculate în București taxa va fi de 20 de lei pentru o zi,  90 de lei pentru 5 zile, 120 de lei pentru 7 zile, 500 de lei pentru 30 de zile și de 55000 lei pentru 365 de zile.

Demisie din AUR: ”George Simion a fost prezent la acte de preacurvie”

Articolul precedentDemisie din AUR: ”George Simion a fost prezent la acte de preacurvie”
Articolul următorCristian Tudor Popescu a fost concediat de Digi 24: ”Sunt dezlegat”