datele, PSD, Partidul Social Democrat
PSD Foto: Facebook

PSD susține că „2,1 miliarde lei este suma furată de Coaliţia PNL-USR-UDMR din buzunarele copiilor, prin anularea creşterii alocaţiilor” şi anunţă că va depune la Parlament un proiect pentru creşterea imediată a alocaţiilor la nivelul stabilit prin lege încă din ianuarie 2020.

Într-un comunicat de presă PSD condamnă ferm decizia premierului Cîțu care a anunțat că guvernul nu va acorda cea de a doua tranșă de majoare a alocațiilor copiilor, prevăzută pentru 1 iulie, acuzându-l pe acesta, dar și pe Orban (premierul de anul trecut) că i-au mințit pe beneficiarii alocațiilor.

„Înainte de alegerile din 2020, Cîțu și Orban i-au mințit în față pe părinți și pe copii, cărora le promiteau că vor eșalona dublarea alocațiilor adoptată de PSD în cinci tranșe semestriale egale. După ce au primit votul multor cetățeni care au crezut în această promisiune, Guvernul Cîțu și majoritatea PNL-USR-UDMR au anulat tranșele cuvenite copiilor. Este practic un furt din buzunarele copiilor! Conform proiectului de lege adoptat deja de majoritatea din Senat a PNL-USR-UDMR, vor fi anulate două din cele 5 tranșe promise de PNL înainte de campania electorală, respectiv tranșa 3, prevăzută pentru 1 iulie 2021 și tranșa 4 pentru 1 ianuarie 2022”, au scris reprezentanții PSD.

Potrivit acestora, prin noile modificări, Coaliția PNL-USR-UDMR „fură din buzunarele copiilor suma totală de 2,1 miliarde, pe care ar fi trebuit să le plătească în intervalul 1 iulie 2021-1 iulie 2022. Prin neacordarea tranșelor promise, Cîțu și Orban fură la fiecare copil cu vârsta între 2 și 18 ani câte 522 lei, iar de la fiecare copil sub 2 ani sau cu dizabilități câte 1.044 lei”.

„PSD se va opune acestui furt național din banii copiilor”

Social democrații au anunțat, în acest comunicat, că vor depune un proiect de lege „pentru creșterea imediată a alocațiilor la nivelul stabilit prin lege încă din ianuarie 2020”.

Conform proiectului de lege ce va fi depus de PSD, alocațiile vor crește imediat după adoptare de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și de la 427 lei la 600 lei pentru copii sub 2 ani sau pentru cei cu dizabilități.

Premierul Florin Cîțu a explicat faptul că alocațiile pentru copii nu vor mai crește în acest an pentru că au crescut deja cu 20% la începutul anului, doar această majorare fiind „prinsă” în bugetul pe 2021.

În acest moment, alocația de stat pentru copii este de 214 lei, în creștere de la 185, cât a fost stabilit în vara lui 2020. Înainte de acestă mărire, cea mai recentă majorare a alocației a fost în luna mai 2019, de la 84 de lei la 156 de lei. În ultimii 12 ani, alocațiile copiilor au crescut de la 42 (ianuarie 2009) la 84 de lei (iunie 2015).

INS: Peste 83% din veniturile românilor s-au dus pe cheltuieli, în 2020

Articolul precedentDan Barna insistă la PNL pentru votul împotriva pensiilor speciale
Articolul următorColaborare între Primăria Sectorului 5 și Asociația Teach for Romania. Școlile sectorului, înviorate de graffiti