Sursa Foto: ziarulargesenilor.ro

Consiliul Concurenței a anunțat ieri că a declanșat o investigație printre marile companii care își desfășoară activitatea pe piața producției și/ sau comercializării cărnii de pasăre din România, la mijloc fiind informații despre anumite practici care au dus la creșterea artificială a prețurilor.

Potrivit instituției, sunt investigate nu mai puțin de 10 companii: Transavia SA, Ave Impex SRL, Vis Agri SRL, Safir SRL, AviTop SA, Avicola Buzău SA, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău SA și Agrisol International RO SRL. Totodată, investigația vizează și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Deja au avut loc câteva inspecții la sediul companiilor, bănuiala fiind aceea că cele 10 companii au posibile înțelegeri și practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, astfel încât prețurile de vânzare să crească artificial.

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii care activează pe piața producției și/ sau comercializării cărnii de pasăre, precum și la sediul UCPR. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

Documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice. Inspecțiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Anul trecut, Consiliul Concurenței a sancționat 90 de companii și asociații ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane ei (82,7 milioane euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii”, se arată într-un comunicat al instituției.

Articolul precedentSocial democrații acuză că „ministrul „Zero” Ghinea” nu s-a preocupat să atragă fonduri europene
Articolul următorDragnea acuză Penitenciarul Rahova de rele tratamente. Colegii de celulă i-au pansat rana