Proteste astăzi în mai multe județe, demarate de fermierii vrânceni și asociațiile reprezentative pentru aceștia, care atrag atenția asupra „soluției identificate de Comisia Europeană la problemele grave și dezechilibrele cu care se confruntă sectorul agroalimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor pieței cauzate de invazia rusă în Ucraina”.
Astfel, sunt pichetate mai multe instituții din Alba, Cluj, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Covasna, Galați, Iași, Suceava, Neamț, Mureș, Olt, Slatina, Olt, Timiș și Vrancea, proteste fiind anunțate inclusiv în vămi. Totodată, între 10.00 – 15.00 este pichetat și sediul reprezentanței Comisiei Europene din București.
Într-o intervenție la B1 TV, Ionel Arion, președintele Pro Agro, a explicat că, în acest moment, fermierii români sunt „tratați ca investitori de mâna a patra”, iar în schimb importurile din Ucraina intră fără a fi aplicate taxe vamale sau condiții de biosecuritate, ceea ce „este foarte grav pentru consumatorul român”, deoarece „o parte din materia primă care intră din Ucraina și rămâne pe teritoriul României nu are niciun fel de control”.
„Din păcate UE, Comisia Europeană, a reușit în câteva luni să arunce în aer ceea ce a creat în 30-40-50 de ani, o piață comună stabilă, o piață unde exista ordine, disciplină, unde exista predictibilitate. Cel mai mare producător de alimente din lume este UE.
Cel mai mare importator de alimente este UE. Din păcate, pentru noi fermierii români, aceste măsuri luate de Comisia Europeană în ultimele câteva luni a reușit să arunce în aer orice fel de predictibilitate pentru fermieri”, a spus Ionel Arion pentru sursa citată.
În același timp, după cum se arată pe site-ul LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România), „eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Această măsură nu a ajutat și nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piața din România”.
„Manifestul organizat în 7 aprilie se fundamentează pe nevoia de stabilitate și predictibilitate a fiecărui fermier din România, pe dorința noastră comună de a continua să ne desfășurăm activitatea în condiții de egalitate cu oricare fermier european, de a fi susținuți și protejați în misiunea noastră de către decidenții europeni și naționali. (…)
Această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina”, se explică pe site-ul Ligii.