Foto: Facebook/Salvamont Maramureș
Foto: Facebook/Salvamont Maramureș

Operațiunea de căutare a bărbaților ucraineni care au fugit din calea războiului a durat nu mai puțin de 39 de ore.

Salvatorii au precizat, într-o postare publicată pe contul de Facebook, că temperaturile au ajuns la -10 grade, fiind nevoiți să își desfășoare activitatea prin viscol, avalanșe și zăpadă care, în anumite locuri, depășea 1 metru și jumătate.

Inițial, grupul bărbaților ucranieni a fost mai mare, dar unii nu au rezistat condițiilor și au fost nevoiți să se întoarcă

Cei mai curajoși, 4 bărbați ucraineni fugiți din calea războiului au dat, trecând frontieră în zona m-ților Maramureșului, Vf Pop Ivan, peste provocarea vieții lor. Aceea de a supraviețui. Fără să fie pregătiți pentru asta”, se arată în comunicatul Salvamont Maramureș.

Salvatorii au precizat că, imediat după momentul alarmei dată de un aparținător al grupului, în seară de luni, 4 Aprilie 2022 ora 22.30, s-a pus în mișcare o echipă formată din:

  • șeful DSU, Raed Arafat care, pe tot parcursul intervenției, a ținut legătură la fiecare orp din zi și din noapte cu echipele din teren, oferind tot sprijinul logistic de care salvatorii au avut nevoie, șeful CJSU;
  • dl prefect Rudolf Stauder, polițiști de frontieră (IPF Maramureș);
  • polițiști de la Poliția Națională (IPJ Maramureș);
  • pompieri și paramedici de la ISU Maramureș;
  • profesioniștii de la IGAV- echipajele de la Jibou și Târgu Mureș (piloți, copiloți, medici, mecanic trolist, paramedici);
  • operatorii 112 de la STS Maramureș, translatori, voluntari și, nu in ultimul rând, salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramureș.  

Salvamont Maramureș: ”Probabil nu mai contează acum nimic, în afară faptului că cei trei au fost salvați și trăiesc!”

Nu mai contează nimic. Nici apa rece prin care salvatorii au fost nevoiți să treacă. Nici avalanșele care le puneau în pericol viețile. Nici viscolul sau frigul. Nici deznădejdea pe  care au experimentat-o căutând grupul după informații greșite în zone în care nu era nimeni. Din păcate pentru unul din cei 4 temerari, drumul a luat sfârșit. Natura și muntele nu iartă”, au adăugat salvamontiștii.

Articolul precedentZuckerberg vrea să-și facă propria valută virtuală
Articolul următorCiucă susține că pandemia se apropie de sfârșit. Planul generalului pentru România
Jurnalist full-time / Pesimist part-time