Sursa foto: Facebook - Agent Green
Sursa foto: Facebook - Agent Green

Legumele româneşti s-au scumpit foarte mult, producătorii afirmând că încălzirea solariilor i-a costat foarte mult anul acesta, motiv pentru care nu au cum să vândă produsele mai ieftin. Un kilogram de castraveți a ajuns să se vândă la tarabe şi cu 15 lei, în timp ce un kilogram de fasole verde costă cel puţin dublu, adică 30 de lei.

Un kilogram de carne sau unul de fasole verde se va vinde la acelaşi preţ. În localitatea Matca din județul Galați, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, producătorii care au plantat fasolea mai devreme o vor culege în curând. Recolta de castraveţi este gata, legumicultorii muncind în solarii pentru a se asigura că temperatura este una corespunzătoare. Preţul de vânzare al unui kilogram de castraveți din Matca este de aproximativ 9.5 lei în prezent, dar la tarabe este mult mai mare.

„La noi, preţul creşte sau scade în funcţie de cerinţă sau de ofertă. Faţă de acum un an, a plecat mai bine, a plecat de la 10 lei, anul trecut a plecat de la 8-9 lei maxim”, a spus Nelu Panaitiu, legumicultor.

Și în pieţe prețurile legumelor au crescut, adaosul fiind mai mare de 50%. Luna viitoare vor ajunge pe tarabe și primele roșii românești. Acum pot fi cumpărate doar roșii provenite din import, care costă chiar şi 13 kilogramul, cu aproape 5 lei mai mult faţă de anul trecut. Mai ieftine sunt salata, ceapa verde şi ridichiile, preţul unei legături fiind cuprins între 2 şi 4 lei. Vânzătorii spun că preţurile ar putea să mai crească în următoarea perioadă, odată cu apropierea sărbătorilor de Paște.

Carnea de miel, mai scumpă

Prețurile la îngrășăminte și carburanți au crescut foarte mult, ceea ce duce, automat, la creșterea prețului cărnii de miel. Dacă în 2021 kilogramul de miel se vindea cu 25 lei/kg, în 2022 o să se vândă cu minim 40-45 de lei/kg.„Dacă o să ofere aceleași prețuri la export pentru Paște va fi undeva la 40 – 45 de lei kilogramul. Au explodat prețurile peste tot. Foarte mulți dintre fermieri preferă să își dea animalul viu că au zis că sunt foarte mulțumiți la prețul care li se oferă. Bănuiesc că va fi undeva la 40-45 lei. Este un preț estimativ”, a declarat Merlusca Marioara, Asociația crescătorilor de animale Valea Muntelui – Agas.

iUrmează „marea revizuire” a prețurilor la medicamente

Articolul precedentUrmează „marea revizuire” a prețurilor la medicamente
Articolul următorRomânia intenționează să cumpere locomotive de mare viteză