Sursa foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat, joi, că 1,5% din PIB-ul țării noastre revine din cele 20 de fabrici de medicamete existente la noi.

Oficialul a precizat că doar una singură este în proprietatea statului, restul fiind private, având acționari români și străini.

„(…) Nu are niciun fel de importanţă. Funcţionează în România şi asta este bine, dar în mod evident trebuie să asigurăm funcţionarea acestei industrii care oferă un procent semnificativ din PIB”, a spus Rafila, potrivit G4media.

Rafila: „Ne găsim într-o situație paradoxală”

Totodată, ministrul Sănătății a precizat că e nevoie de o revizuire a politicii de prețuri, deoarece se plătesc prea mulți bani.

„(…) Tot scădem preţul la nişte medicamente care dispar de pe piaţă care sunt cele mai ieftine, ele nu mai sunt distribuite şi imediat intră în utilizare următorul care este mult mai scump. La finalul zilei plătim mai mulţi bani decât mai puţini bani. Este clar că aici trebuie să găsim un mecanism”, a spusRafila, la Conferinţa Naţională „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienţilor la medicamente”.

Oficialul a afirmat că e nevoie de o soluție rapidă care să încurajeze utilizarea medicamentelor generice în rândul populației, precizând că e necesară o discuție „sinceră” cu producătorii de produse inovative.

„Trebuie să găsim împreună o soluţie care să permită accesul pacienţilor, pe de o parte. Lucrul acesta să nu se producă într-un cadru care să descurajeze utilizarea medicamentelor generice”, a mai spus Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a mai precizat că pentru a putea introduce medicamentele inovatoare, e nevoie de o politică de preț rezonabilă.

„Sper că în perioada următoare să putem să avem o discuţie aplicată, sinceră care să ducă la un rezultat inclusiv cu cealaltă parte, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Inovative din România”, a concluzionat Alexandru Rafila.

Citește și: Ministrul Alexandru Rafila: Comprimatele de iodură de potasiu nu se iau preventiv

Articolul precedentProtest de amploare în fața sediului TAROM
Articolul următorLegumele româneşti vor deveni un lux!
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.