Iodura de potasiu
Iodura de potasiu. Sursa foto: observatornews.ro

Toate direcţiile de sănătate publică din ţară au primit comprimatele cu iodură de potasiu fabricate de Antibiotice Iaşi, a comunicat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, deoarece este o problemă de sănătate publică. Comprimatele de iod, care vor fi distribuite populației, au termen de valabilitate de trei ani.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, avertizează populaţia că pastilele de iod nu se iau preventiv deoarece pot afecta glanda tiroidă.
Astfel, administrarea intempestivă de iod poate conduce la hipo sau hipertiroidie, după caz. ”Poate să producă tulburări în funcţionarea glandei tiroide, în primul rând. Tocmai din această cauză noi am prefera că distribuţia pastilelor să fie făcută împreună cu medicii de familie, pentru că ei îşi cunosc pacienţii de pe listă”, a mai declarat Rafila.

Rafila: Pastilele de iod nu se iau preventiv

Pastilele trebuie păstrate la întuneric, în spaţii uscate, valabilitatea lor fiind de trei ani, a explicat Alexandru Rafila. Comprimatele de iod nu  iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. În cazul copiilor, se administrează un sfert sau jumătate de pastilă, iar în cazul adulților, o pastilă sau două. Pastilele de iod se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă.

”Pastilele de iod nu se iau preventiv. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp. E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid. Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv. Se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă. Peste această vârstă, doar în cazul unei expuneri foarte mari la o cantitate de iod radioactiv, ceea ce nu este cazul pentru ţara noastră”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii declara, sâmbătă, că distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu către populaţie ar putea dura două-trei săptămâni, menţionând însă că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetăţenilor.

Anunțul premierului Nicolae Ciucă privitor la atingerea obiectivelor din PNRR

Articolul precedentAnunțul premierului Nicolae Ciucă privitor la atingerea obiectivelor din PNRR
Articolul următorMircea Geoană: România va fi în continuare cheie şi ancoră în NATO şi în Uniunea Europeană