Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a declarat că renunțarea definitivă la gazul, petrolul și cărbunele din Rusia va avea efecte negative asupra Germaniei și întregii Europe.
De asemenea, aceasta a punctat importanța menținerii sancțiunilor în timp, precizând că nu folosește la nimic ca la „trei săptămâni, după ce mai este doar pentru câteva zile energie electrică în Germania”, sancțiunile să fie ridicate.
„Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat, dar dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile”, a adăugat Annalena Baerbock, potrivit G4media.ro.
„Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş lua imediat”
Dacă Germania se arată împotriva interzicerii gazului, petrolului și cărbunelui rusesc, Statele Unite „discută activ” despre această măsură ce ar afecta profund Rusia.
Cu toate acestea, și ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a anunțat că un „embargo unilateral va avea un impact negativ asupra acestei capacităţi.” Mai mult, ministrul ecologist al Economiei este de părere că o interzicere a importului de gaze și petrol din Rusia ar avea consecințe grave asupra societății și ar „amenința pacea socială” din Germania.
Lindner e de părere că ar trebui impuse sancțiuni care să îi vizeze direct pe principalii oligarhi care au „profitat de Putin.”
„Cei care au profitat de (preşedintele rus Vladimir) Putin şi au furat bogăţiile poporului rus, în special prin corupţie, nu pot profita de averea lor în democraţiile noastre occidentale”, a spus Christian Lindner.
Reamintim că Germania importă mai mult de jumătate din gazul său din Rusia, și 42% din petrolul său. De la invazia rusească asupra Ucrainei, Germania s-a ferit să impună noi restricții împotriva lui Putin, dar din cauza presiunii internaționale, guvernul german a decis să își schimbe politica față de Rusia.
Germania nu este singura țară care este reticentă la embargoul asupra energiei fosile din Rusia.
Vineri, Rusia a tăiat o conductă de gaze responsabilă de preluarea a aproximativ 15% din cantitatea totală de gaz rusesc ce trebuie să ajungă în Europa și inclusiv în Turcia.