Sursă foto: www.g4media.ro
Sursă foto: www.g4media.ro

World Vision România a făcut un sondaj la care au participat peste 1.000 de copii, din clasele V-XII.

Acesta a fost realizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei de pe Internet, care va fi pe 9 februarie.

Rezultatele sunt cel puțin triste: unul din patru copii a fost amenințat că va fi bătut. În plus, de cel puțin două ori pe săptămână, unul din zece copii este jignit, pe aceleași rețele de socializare.

45% dintre copii văd aproape zilnic postări, comentarii sau fotografii cu mesaje agresive pe reţelele de socializare. 36% din aceștia nu vorbesc cu nimeni despre aceste lucruri.

Cât despre provocările de pe TikTok, 54% dintre cei care aleg să le facă spun că e doar din cauză de a nu fi respinși sau excluși din cercul de prieteni.

Amenințări, jigniri, presiuni – cam asta arată sondajul World Vision România

Rezultatele nu pot spune că mă miră. În condițiile în care adulții se întrec în amenințări pe rețelele de socializare, de ce ar face copiii o excepție? E doar știut faptul că mulți dintre ei repetă ce văd la cei mai mari.

Nici persoanele publice nu dau un exemplu mai bun. Indiferent dacă sunt influenceri, oameni politici sau ”vedete”. E de ajuns să intri pe orice pagină și să te uiți la comentarii. Orice punct de idee contrar e alungat cu pietre. Limbajul e cel puțin licențios. Se-aruncă cu blesteme și anateme. Se lasă cu șantaj.

Printre puținele locuri unde mai găsești relaxare și-un limbaj decent sunt comentariile la poze cu pisici. Dar nici acolo nu poți fi 100% sigur.

Sondajul World Vision, cu participanți copii, nu face decât să reflecte inclusiv realitatea adultă, pe care o vedem, zi de zi, pe Facebook.

De la amenințări on-line până la efecte fizice nu e decât un pas

Un băiat de 14 ani, din Pitești, a fost filmat în timp ce-l lovește pe un altul și-l lasă lat. Poliția s-a autosesizat, din oficiu, după de filmarea a apărut în spațiul public.

Nu mă întreb ce l-a făcut pe agresor să dea cu pumnnul. Mă întreb ce l-a făcut să posteze videoclipul. Dorința de faimă? Teribilismul? Goana după like-uri? Să arate, tuturor, cât de puternic este? Să câștige respect?

Indiferent de motiv, violența on-line s-a transformat în violență fizică.

Cifrele alea nu sunt doar informații seci. Sunt realitatea cu care am început să ne obișnuim.

Dacă sondajul ar fi acoperit un eșantion mai mare, tare mi-e că ne-am fi îngrozit de rezultate.

Să fie, oare, perdeaua anonimă pe care ne-o oferă rețelele de socializare cea care duce la genul acesta de comportament? Să fie toți mai zmei din spatele tastaturii, iar exemplele care devin fizice, doar excepții răzlețe?

Și, una peste alta, ce facem sau ce putem face pentru a diminua (dacă nu chiar elimina complet) bully-ing-ul on-line?

Sondajul World Vision dă cifrele. Scăderea lor depinde, cred eu, de fiecare dintre noi, în parte.

Articolul precedentGabriela Firea: „Cea mai bună soluție pentru orice copil aflat într-o situație dificilă nu este statul, ci familia extinsă”
Articolul următorGeorge Simion l-a agresat în Parlament pe ministrul Energiei
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.