Deși ancheta continuă la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, după cazul pacientei arse pe masa de operaţie, ministrul Sănătății a anunțat oficial primele măsuri, în urma constatărilor Corpului de control. Până acum, se știe că a fost vorba despre o eroare umană, adică o încălcare a unui protocol preoperator. Medicul Mircea Beuran a fost demis din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, de către manager, iar astăzi a fost dat afară și din funcţia de preşedinte al Comisiei Ministerului Sănătăţii de chirurgie generală.

Profesorul Beuran este acuzat că a încălcat o treime din obligaţiile asumate prin contractul de administrare a secţiei și, pe lângă măsurile luate împotriva sa, au fost aplicate și amenzi de aproximativ 30.000 de lei spitalului şi întregii echipe operatorii.

Ministrul Victor Costache a spus astăzi că protocolul atipic de aseptizare a câmpului unui pacient de pe masa de operaţie a fost folosit de zeci de ori de medicul Mircea Beuran. Ministrul a precizat și că incidentul grav de la Floreasca nu este unicul și a făcut apel la medici „să nu mai folosească off label biocide. Orice utilizare off label a unui biocid, a unui instrument chirurgical poate da naștere la tragedii”.

Totodată, Costache a spus că așteaptă ca „toți pacienții care au suferit astfel de măsuri să ne semnaleze”, în condițiile în care există informații că ar mai fi cel puțin un caz similar. „Investigăm în continuare. Pacientul este, evident, în viață și a fost un eveniment de mai mică dimensiune”, a spus ministrul Sănătății.

Maria Comana – şeful Inspecţiei Sanitare de Stat, a precizat că la Floreasca a fost folosită o cantitate mare de substanţă pentru aseptizarea câmpului. „Este specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului, medicul operator, cu o cantitate de maximum 50 ml dată în trei etape. După imaginile video la care am avut acces a fost vorba de o cantitate enorm de mare, în jur de 200 ml cel puţin, care s-a folosit într-o singură etapă. S-a dat mai întâi pe corpul pacientului, după care s-a luat o tăviţă, s-a turnat toată cantitatea şi s-a dus de jur împrejur. Procedura a fost făcută de singurul medic care era în sală”, a spus aceasta.

La scurt timp după conferința susținută de ministrul Costache, Dan Barna a ținut să atragă atenția că are un coleg care de ani de zile semnalează problemele din spitale: „Acesta este USR”.

Fără eforturile colegului meu Emanuel Ungureanu – Deputat USR de Cluj poate nu s-ar fi știut de tragedia de la spitalul Floreasca. Mai mult, azi am aflat că, după aceste dezvăluiri, Ministerul Sănătății investighează un al doilea eveniment de aceeași natură.

De ani de zile, Emanuel se luptă pentru un sistem medical profesionist și curat, în care pacientul e în centru, iar etica medicală contează, nu e doar un detaliu formal. O face alături de toți cei 20.000 de membri ai unui partid care există pentru a-și aduce contribuția la o Românie mai bună, o țară în care să vrei să trăiești și să îți poți împlini bucata ta de destin.

Sunt mulți oameni ca Emanuel în USR și în Alianța USR PLUS. Suntem deschiși către și mai mulți. E nevoie de fiecare pentru a scurta parcursul către viitorul pe care ni-l dorim, dar care nu se va întâmpla de la sine.

Scriu aceste rânduri pentru că sincer cred că munca colegului Ungureanu, și a majorității colegilor noștri, trebuie nu numai sprijinită dar și cunoscută”, a postat liderul USR pe Facebook.

Articolul precedentPrimul zbor de noapte al elicopterului SMURD, la o zi după promisiunile ministrului Vela. Pacienta transportată e o fetiță de 3 ani
Articolul următorPSD și PNL se „duelează” în contestații la CCR și postări pe Facebook. Totul, de la banii… românilor