Salariații OMV Petrom au început o serie de proteste astăzi și avertizează că vor continua pe tot parcursul acestei luni, până în pragul Sărbătorilor de iarnă.
Nemulțumirile sindicaliștilor țin de ultima ofertă privind salarizarea, considerând „jignitor” ceea ce le-a oferit compania, în condițiile în care contractul colectiv de muncă ar trebui reînnoit la finele acestei luni.
Astăzi, sute de salariați OMV Petrom au pichetat timp de două ore sediul central Petrom City din București și sediile asset-urilor OMV Petrom din Suplacu de Barcău (Asset 1 Crișana Banat), Pitești (Asset 3 Muntenia Vest), Ploiești (Asset 7 Muntenia), Buzău (Asset Moldova), Craiova (Asset Oltenia), Constanța (Asset 10 Petromar), precum și Rafinăria Petrobrazi.
Și, din ce se arată într-un comunicat de presă, protestele vor continua pe 07, 12, 13, 14, 19 și 20 decembrie 2023, în condițiile în care „membrii de sindicat vor să se asigure că fac tot ce le stă în putință pentru ca OMV Petrom să demonstreze că îi pasă, că își respectă angajații și că dorește să evite ca aceștia să fie privați de protecția unui Contract Colectiv de Muncă care expiră la data de 31.12.2023”.
„Salariații sunt nemulțumiți de oferta făcută de companie în cadrul negocierilor noului Contract Colectiv de Muncă, care nu este aliniată la creșterile de prețuri cu care ne confruntăm.
Printre nemulțumirile salariaților care au determinat aceste proteste se numără oferta jignitoare propusă pentru evoluția viitoare a veniturilor, sub rata inflației, valoarea rușinos de mică a tichetului de masă, scăderea valorii de compensare a biletelor de tratament, periclitând refacerea capacității de muncă a angajaților.
Prin această ofertă OMV Petrom desconsideră aportul salariaților la consolidarea poziției de lider al companiei în industria de profil și la profitul de 2,5 miliarde de lei la nivelul primelor nouă luni din 2023. (…)
Aceste proteste au loc pe fondul îngrijorărilor generale accentuate de impactul economic al inflației și de criza costului vieții, iar contextul geopolitic actual aduce cu sine un sentiment de nesiguranță. Datele economice recente, inclusiv cele privind inflația, ilustrează o imagine agravată a puterii de cumpărare a lucrătorilor, subliniind astfel importanța demersurilor de negociere”, se detaliază în comunicat.