Nu mai puțin de 21 de persoane, printre care și un număr însemnat de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani – Serviciul Rutier, au fost trimise în judecată de către procurorii anticorupție, pentru luare de mită.
Inculpați în dosar sunt Florin Eduard Iacob, ofițer de poliție în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier, pentru luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), trei infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals, ambele în formă continuată, și agenții de poliție Robert Neculai Fecioru, Dumitru Cătălin Luca, Stelian Iulian Coșman, Constantin Ciprian Rusu, Ionel Bălan, Viorel Anton, Gabriel Botezatu, Constantin Dorel Gherasim, Mihai Romanescu, Virgil Podaru, Lucian Ripiceanu, Ionuț Pavel Guriuc, Nicolae Ovidiu Pușcașu, Sorin Guraliuc și Ștefan Bunduc, toți acuzați de luare de mită și/sau infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite. În plus, un alt inculpat, persoană fizică, fără calitate specială, va fi judecat pentru dare de mită.
Procurorii arată că a fost definitivat rechizitoriul și trimis în instanță, iar 17 cei 21 de inculpați sunt sub control judiciar. Și, din ce se arată într-un comunicat, cei trimiși în judecată în stare de libertate sunt patru persoane fizice, fără calitate specială, acuzațiile vizând dare de mită, instigare la dare de mită și instigare la abuz in serviciu.
Ancheta a demarat în forță în iunie, când procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava anunțau că se efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în perioada iunie – noiembrie 2020, moment în care au fost efectuate percheziții domiciliare în 20 locații situate pe raza județului Botoșani, dintre care una este sediul unei instituții publice.
Ulterior, la scurt timp, deja procurorii făceau cunoscut faptul că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 2 și 3 iunie, a 11 inculpați. Printre aceștia, inclusiv un ofițer de poliție și nouă agenți de poliție. Între timp, s-a dovedit că tabloul era unul mult mai amplu.
„În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.
Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar.
Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale”, arată procurorii DNA.