Florin Cîțu (captură video)

Președintele Partidului Național Liberal (PNL) Florin Cîțu a precizat că îți dorește ca vârsta celor care votează să fie coborâtă la 16 ani. Mai mult, președintele Senatului a amintit că o modificare a Constituției în acest sens ar fi un lucru bun.

De asemenea, el a precizat că noua coaliție va discuta această măsură, în contextul în care tot mai multe state europene au adoptat ca persoanele cu vârsta de 16 ani au deja dreptul de a vota. Germania şi Scoţia le permit tinerilor care au împlinit 16 ani să voteze la alegerile locale.

Florin Cîțu: „Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le discutăm”

Liderul PNL a amintit că actuala coaliție PNL-PSD-UMDR poate modifica Constituția, dar acest lucru nu reprezintă un lucru obligatoriu. „Vedem, de exemplu, în UE că vârsta pentru cei care votează este coborâtă la 16 ani (…). Din punctul meu de vedere, da. Eu cred că este un lucru bun”, a precizat Cîţu, relatează g4media.

Mai mult, Florin Cîțu a mai anunțat că o astfel de măsură trebuie discutată în interiorul partidului înainte de a se lua o decizie. De asemenea, el a vorbit și despre problemele care, de-a lungul anilor, s-au înregistrat în relațiile dintre președinte, parlament și guvern.

„Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le discutăm în PNL întâi. E adevărat, în ultimii ani am văzut, din experienţa şi parlamentară, relaţiile dintre preşedinte – Parlament – Guvern, Guvern – preşedinte ş.a.m.d., că există dezechilibre care ar putea fi corectate”, a conchis preşedintele Senatului.

Totodată, liderul Partidului Social Democrat (PSD) a declarat luni, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei României, că e nevoie de o reformă constituțională. Social-democratul e de părere că atribuțiile președintelui trebuie limitate când vine vorba de desemnarea premierului atunci când guvernul este demis prin moțiune de cenzură.  

Ciolacu a vorbit despre adoptarea modelului german care prevede că majoritatea parlamentară care retrage încrederea premierului propune și succesorul acestuia, în cadrul moțiunii.

Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Florin Cîțu: „Această coaliție nu este un cec în alb”

Articolul precedentBRAI-CATA remediază „gafa premeditată” a Consiliului Județean Hunedoara. A reluat colectarea gunoiului pe cont propriu
Articolul următorPolițiști din cadrul IPJ Botoșani, trimiși în judecată pentru luare de mită
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.