La un an de la alegerile parlamentare, PSD își confirmă poziția în rândul alegătorilor, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Avangarde. Concret, la întrebarea „dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile pentru parlament”, PSD are 40%, PNL 18%, AUR 15%, USR 11%, UDMR 5%, PMP 4%, PPUSL 4%, PRO România 1%, ALDE 1%, altele 2%.
În decembrie 2020, PSD avea 28%, PNL 25%, USR-PLUS (la acea vreme) obținuse 15%, UDMR se menține la același „prag electoral” de 5%. Surpriza a venit din partea Alianței pentru Unirea Românilor, care a câștigat 9% din votul românilor, în timp ce PMP și PRO România au ratat „de puțin” intrarea în Parlament.
Scorul în cădere, de la 25% la 18%, pe care îl au liberalii poate fi pus pe seama acțiunilor crizei politice co-generată de aceștia, dar și a celor de la USR, cu o Românie ce timp de trei luni nu a avut un guvern stabil, dar și a scandalurilor în care a fost implicat Florin Cîțu, de la cele 48 de ore de detenție, pentru conducere sub influența alcoolului/substanțelor ori a „țepei” bancare, până la decizia de asociere cu „dușmanul poporului”.
Comparativ cu anul 2016, PNL se află încă aproape de scorul de la acel moment (20%), în timp ce social democrații mai au nevoie de puțin peste 5 procente (45,5%).
De altfel, Marcel Ciolacu, liderul PSD, ce se află în primele trei figuri politice în care românii au încredere, între Alexandru Rafila și Gabriela Firea, a afirmat că își dorește o guvernare eficientă. „Este evident că este o stabilitate în Parlament. Nu faci astfel de alianțe dacă nu dorești să faci şi reforme. Marile coaliţii spre acest lucru trebuie să se îndrepte să deblochezi lucrurile la fondurile europene, infrastructura, sănătatea”, a declarat Ciolacu, la Antena 3.
Pe ultimul loc în privința încrederii românilor se află președintele Klaus Iohannis, care este devansat de George Simion, co-președintele AUR.
Potrivit aceluiași sondaj, 82% dintre cei chestionați consideră că țara se îndreaptă spre o direcție greșită. Marcel Ciolacu a afirmat că această cifră nu este suprinzătoare, a mai văzut-o și cu alte sondaje, în ultima vreme, mai mult, susține că acesta a fost motivul pentru care PSD a intrat la guvernare. „Cred că această cifră care nu pentru prima oară a contat cel mai mult în decizia PSD de a intrat la guvernare. Era evident că ţara se îndreaptă spre un dezastru o instabilitate, o disoluție a statului şi se vedea că nu mai exista o încredere a românilor în guvern şi statul român”, a mai spus Ciolacu.