Centralele de mare ardere și-au închis activitatea deoarece statul roman a fost trimisă în judecată.
În același context, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, consideră că este ciudat modul în care a acţionat Comisia Europeană (CE).
Acesta a venit cu explicații, afirmând că este vorba despre o trimitere în judecată pe un caz de infringement pe cele trei instalaţii de mare ardere. Vizate au fost Centrala Govora şi cele două centrale de la Deva.
Tanczos Barna: ”Este ciudat modul în care s-a acţionat”
Ministrul a precizat că, din cele trei instalaţii de ardere, două sunt închise definitiv de România. În plus, Tanczos Barna a adăugat că oamenii au fost disponibilizaţi și au fost plătite salarii compensatorii.
”Este ciudat modul în care s-a acţionat, pentru că cele două centrale sunt închise definitiv. Într-adevăr, în cazul Govora, este o problemă specială, pentru că o mare parte din oraş este în continuare conectată la sistemul de încălzire centralizat. Zeci de mii de familii primesc, iarnă de iarnă, căldură din această centrală. Tocmai de aceea, Consiliul Judeţean, în calitate de proprietar al acelei central, nu a închis, neavând fonduri de modernizare în ultimii ani”, a declarat ministrul Mediului.
Acesta a mai explicat faptul că a existat o perioadă de tranziţie până în 2013, ce nu a fost respectată. Mai mult, nu au fost făcute modernizările care trebuiau să fie puse în practică.
Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis trimiterea în judecată a României.
România a ajuns în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea normalor UE, dar și pentru neîndeplinirea obligaţiei de a adopta un program de control al poluării atmosferice
Ministrul a mai arătat că, în cele două cazuri de centrale închise definitiv, nu sunt probleme. În ceea ce privește al treilea caz, se va arăta Comisiei că acolo retehnologizarea trebuie făcută cu condiţia ca acele persoane să nu rămână fără căldură pe timpul iernii.
Un comunicat de presă al Executivului comunitar vine cu informații suplimentare. Comisia Europeană a decis, săptămâna trecută, să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din două motive:
- nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale;
- neîndeplinirea obligaţiei de a adopta un program de control al poluării atmosferice, privind emisiile industrial.