Aviz favorabil pentru inițiativa „Împreună pentru fete”. România ar putea acorda, gratuit, produse de igienă

Deputatul USR susține că acest demers înseamnă „micşorarea riscului de abandon şcolar pentru 100.000 de fete anual, asta ar trebui să fie o alegere simplă”.

Inițiativa legislată „Împreună pentru fete” a Oanei Țoiu, deputat USR şi preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială în perioada decembrie 2020-2021, a primit raport favorabil în unanimitate în comisia de fond şi avize favorabile de la Consiliul Economic şi Social, comisiile pentru administraţie din ambele Camere, comisiile pentru învăţământ şi buget din Senat, comisiile pentru drepturile omului, egalitate de şanse din Camera Deputaţilor, se arată într-un comunicat de presă al deputatei, publicat pe site-ul Camerei Deputaților. Legea ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022.

„Este mai scump pentru fete să stea în şcoală şi copiii României sunt cei mai supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta creşte şi riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la şcoală. Au nevoie de produse de igienă gratuite, în şcoli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope şi o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul”, a declarat inițiatoarea proiectului, potrivit comunicatului menționat.

Deputatul Oana Țoiu a lucrat timp de un an cu parlamentari din ţările care deja fac asta, din Scoţia şi Noua Zeelandă, dar şi cu organizaţiile din teren care asigură informare şi produse gratuite. „M-am bucurat să văd că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susţinerea tuturor partidelor. E drept că doar unul din cinci parlamentari e femeie, dar mai sunt şi taţi de fete şi oameni care înţeleg prioritatea pe care trebuie să o acordăm copiilor. Acoperirea naţională. Începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puţin de 1 milion de euro”, a mai transmis Oana Țoiu, care a exemplificat faptul că suma necesară pentru a acoperi acest cost este bugetul anual al Institutului Levantului, „despre care nimeni nu ştie ce face şi ce valoare aduce dincolo de o slujbă pentru un fost preşedinte de ţară”.

Mai mult, susține deputatul USR, acest demers înseamnă „micşorarea riscului de abandon şcolar pentru 100.000 de fete anual, asta ar trebui să fie o alegere simplă. Începem cu fetele vulnerabile şi când economia îşi va reveni ne propunem să extindem la acces direct în şcoli pentru oricare fată care are nevoie în acea zi”, a declarat Oana Țoiu, iniţiatoarea legii.

Iniţiativa face parte din pachetul de politici publice „Împreună pentru fete” şi a fost depusă în urma practicii din teren şi a consultărilor cu organizaţiile nonguvernamentale Asociaţia Pe Stop, Asociaţia Sexul vs. Barza, Asociaţia Iele-Sânziene, Centrul FILIA, Romanian Angel Appeal Foundation, Tineri pentru Tineri, Asociaţia E-Romnja, Asociaţia COMMA şi Fundaţia Sensiblu, care au adus soluţia în câteva comunităţi cu mult înaintea statului şi susţin o soluţie publică cu acoperire naţională.

Conform INS, ponderea femeilor fertile, 15-49 de ani, este de 4.585.018 din totalul de 10.041.000 de femei din România. De asemenea, există o corelaţie între sărăcie şi lipsa accesului la produsele de igienă, iar acest lucru se răsfrânge şi asupra a peste 350.000 de fete aflate în pubertate şi adolescenţă. Potrivit inițiatoarei, pe plan internaţional, încă din 2018, în Scoţia produsele de igienă intimă la menstruaţie sunt oferite gratuit în şcoli, licee şi universităţi, ca după 2020, Scoţia să devină prima ţară din lume care pune la dispoziţie în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora.

Persoanele care se vaccinează anti-Covid beneficiază de câte o zi liberă plătită

Articolul precedentAteneul Român, victimă a ”graffiti tag-urilor”
Articolul următorMedicul Adrian Wiener, despre certificatul verde. „Este o reținere din partea PSD-ului”