Guvernul României

Un nou lot de prefecți au fost numiți astăzi prin Hotărâre de Guvern, în Caraș-Severin, Ilfov, Mehedinți și Suceava. Prefectul de Caraș-Severin este unul dintre cei mai recenți suspecți într-un dosar DIICOT. Din acest motiv, dar mai ales pentru că a fost pus sub control judiciar, Matei Lupu și-a înaintat ieri demisia.

Azi, Guvernul a emis „hotărârea privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, prin detașare în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Caraș-Severin de către domnul Lupu Matei”. Lupu este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul permiselor de port armă.

Județul nu rămâne fără un reprezentant al Guvernului, dat fiind că tot azi s-a decis ca „exercitarea, cu caracter temporar, în condițiile legii, a funcției publice de prefect” să îi revină doamnei Florența – Maria Albu. Aceasta a mai fost prefect în 2016, iar în Instituția Prefectului lucrează de peste 20 de ani, pe diferite funcții.

Pleacă și prefectul de Ilfov – Mihai-Sandu Niță. Acesta fusese numit în martie 2019, după ce anterior fusese consilier județean ales pe listele Partidului Social Democrat, la alegerile locale din 2016. În locul său vine Daniel-Tudorel Zamfir. Acesta a candidat la Camera Deputaților din partea PNL, însă mai fusese independent între 2009 și 2010, când a deținut funcția de subprefect.

Legat de județul Mehedinți, a fost emisă hotărârea „privind aplicarea mobilității pentru domnul Drăghiea Nicolae din funcția publică de prefect… în funcția publică de inspector guvernamental”. Mai exact, Drăghiea va fi inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Giuvernului, conform unei alte hotărâri. Nicolae Drăghia a mai fost însă în această situație și, după ce a fost schimbat din funcție, a ales războiul în instanță.

După ce Guvernul Cioloş l-a schimbat din funcţia de prefect și l-a numit în funcţia publică de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Drăgiea a chemat Guvernul în judecată pentru a anula hotărârea. A pierdut, însă între timp – în ianuarie 2017, după instalarea Guvernului PSD – a fost repus în funcţia de prefect.

În locul lui Drăghiea vine același care l-a înlocuit și în urmă cu trei ani. Tot azi a fost emisă „hotărârea privind exercitarea, cu caracter temporar, prin detașare în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Mehedinți de către domnul Pavel Cristinel”. Cristinel Pavel își dăduse demisia odată cu căderea Guvernului Cioloș și se întorsese pe funcția de director executiv al Direcției Județene de Statistică Mehedinți. Deși nu e înregimentat politic, fiul acestuia este membru marcant PNL, formațiune în cadrul căreia deține poziția de președinte al organizației de tineret.

Ultima hotărâre privind prefecții vizează județul Suceava. Aici a fost numit Gheorghe-Alexandru Moldova. Până acum, Moldovan a fost directorul executiv al Direcției de Administrație Publică Locală din Consiliul Județean Suceava.

Articolul precedentPleacă ai voștri, vin ai noștri! Ludovic Orban și-a mai adus încă trei oameni de încredere
Articolul următorCristina Neagu, metamorfoză la 12 luni distanță!