Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a transmis, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că România a ajuns la aproximativ 45% din populația adultă vaccinată cu cel puțin o doză. Totodată, a precizat că dacă se menține acest ritm de vaccinare la finalul anului se va putea ajunge la 9,5 milioane de persoane vaccinate cu prima doză.
Determinarea celor aproape 700.000 de români care s-au vaccinat cu prima doză, în numai o săptămână de la anunțarea restricțiilor (21 octombrie) a venit pe fondul acestora, dar și pe cel al situației dramatice din spitale.
„Astăzi, sunt peste 13 milioane de doze împotriva COVID-19 administrate la nivel naţional de la debutul campaniei de vaccinare, sunt peste 7,2 milioane de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin, acest lucru înseamnă aproximativ 45 la sută din populaţia adultă a României, care a primit cel puţin o doză de vaccin sau peste 42% din populaţia peste 12 ani rezidentă din România. Sunt peste 6,4 milioane de persoane care au fost vaccinate cu schemă completă şi aproape un milion de persoane care au primit deja şi doza de rapel (n.r. cunoscută ca „booster”)”, a transmis Gheorghiţă.
Cum administrarea dozei „booster” se face la 6 luni de la finalizarea schemei complete, în cazul celor imunizați cu serul produs de Johnson&Johnson, care a fost administrat în România din 4 mai, „booster”-ul va fi disponibil începând de luni, 8 noiembrie și se va putea face cu „vaccin pe bază de ARN mesager (n.r. Pfizer sau Moderna), alternativ pot opta şi pentru vaccinul de la Johnson&Johnson”, a precizat medicul Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță, îngrozit de reacțiile oamenilor legat de vaccinare și pandemie
Totodată, medicul s-a întrebat unde s-a produs „ruptura” dintre autorități și populație, pe tema vaccinării, dată fiind reticența pe care românii o au atât față de vaccinare, cât și față de pandemie. „M-am uitat astăzi pe comentariile a o parte dintre oameni la aceste calupuri de informare şi m-am îngrozit. Se vorbea despre minciuna doctorilor, despre hoţie, despre dictatură medicală, despre experimente pe oameni”, a declarat Gheorghiță, care se întreabă, retoric, cum pot fi lansate astfel de acuzații la adresa corpului medical. „La profesionişti care de luni şi luni de zile sunt la datorie şi fac eforturi supraomeneşti pentru a salva viaţa semenilor? Sunt cadre medicale, colegi de-ai noştri, care, din păcate, au pierdut lupta cu această boală. De personalul medical ne legăm toate speranţele atunci când ajungem în suferinţă, când avem nevoie de internare, când ajungem la spital”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă, în respectiva conferință de presă, subliniind, încă o dată, necesitatea solidarității și a implicării.