Pe repede înainte s-a desfășurat cea de-a patra încercare a României de a-și numi comisar european. E drept, acum avem un alt Guvern. Abia instalat, Guvernul Orban anunță că una dintre cele două propuneri trimise la Comisia Europeană a fost deja acceptată.

Adina Vălean, europarlamentar PNL, a fost acceptată miercuri după-amiază de președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru funcția de comisar european din partea României. Guvernul Ludovic Orban a transmis două propuneri de candidaţi pentru postul de comisar European. Al doilea nume avansat era cel al europarlamentarului Siegfried Mureșan. Ambii candidați au avut interviuri cu președintele ales și s-au descurcat bine. Președintele ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor.

Fostul premier Viorica Dăncilă a făcut trei propuneri pentru postul de comisar european, dar toate au fost respinse. Rovana Plumb a fost respinsă pe 30 septembrie, de Comisia JURI, din cauza problemelor de integritate. Pe 8 octombrie, Dan Nica a fost respins de Ursula von der Leyen. După respingerea Rovanei Plumb și a lui Dan Nica, premierul demis Viorica Dăncilă l-a propus Victor Negrescu pentru funcția de comisar european, însă purtătorul de cuvânt al Executivului UE, Mina Andreeva, a anunțat că există la Comisia Europeană „dubii mari” referitoare la „legitimitatea” noii propuneri de comisar european transmisă de Dăncilă”, comunică PNL pe pagina de Facebook.

Articolul precedentCei șase candidați susținuți de partidele parlamentare la alegerile prezidențiale, invitați la dezbatere. Dăncilă se roagă de Iohannis de câteva săptămâni
Articolul următorOdată cu restructurarea Guvernului, cad și primele capete. Printre cei vizați – secretarii de stat