Givernul Orban și-a intrat pe bune în pâine abia de astăzi, din momentul în care a fost pus în aplicare planul de restructurare al ministerelor. După publicarea în Monitorul Oficial al ordonanței emise pe această temă, noii miniștri vor putea face ce îi taie capul – adică vor guverna după programul promis. Una dintre măsurile anunțate a fost eliminarea funcționarilor publici de pe posturile care nu sunt de o importanță vitală.

Ionel Dancă, șeful cancelariei primului ministru, a subliniat că miniștrii au multe de analizat în această privință. Spre exemplu, la acest moment nu se poate spune cu exactitate cam câți miniștri secretari de stat sunt răsfirați prin toate ministerele. Dancă a spus însă că sunt „prea mulți”. Și, în orice moment ar putea urma tăieri în carne vie: „Imediat după publicarea ordonanţei de urgenţă privind restructurarea guvernului în Monitorul Oficial, lucru care se va întâmpla în decursul acestei zile, miniştrii au posibilitatea de a rechema, de a elibera din funcţie, de a face numiri – deci, imediat.

Fiecare titular de portofoliu poate şi trebuie să înceapă deja o evaluare a situaţiei în care se află instituţia respectivă. Auditul va avea în vedere nevoile stringente ale fiecărei instituţii publice afle în coordonarea miniştrilor. Aceasta este o primă etapă de audit. În momentul de faţă, este nevoie ca la fiecare minister să ştim exact ce s-a găsit, ce probleme stringente sunt şi în ce măsură structura respectivă a instituţiei publice răspunde nevoilor existente, că poate nu intreaga structură este necesară”, a spus șeful cancelariei.