Guvernul României

Claudiu Năsui, deputat USR, acuză că Guvernul „a crescut pe furiș pensiile speciale din MAI”, „mișcarea” la care face referire acesta având loc în urmă cu aproape o lună.

Însă din datele pe care le prezintă Năsui, alocarea de fonduri nu a fost chiar „pe furiș”, dat fiind că o hotărâre în acest sens a și fost publicată în Monitorul Oficial.

Că a fost public totul reiese din chiar postarea deputatului USR, în care acesta explică faptul că este vorba despre hotărârea de guvern care poartă numărul 869/2023, prin care „domnul Ciolacu a dat dintr-un foc 73% din fondul de rezervă al guvernului pentru pensiile speciale de la MAI”.

Dată fiind această informație, Năsui atrage atenția că, de fapt, nici nu se dorește desființarea pensiilor speciale, mai ales că
suma e considerabilă, 500 de milioane de lei dintr-un fond de rezervă care era de 686 de milioane de lei. Adică 73% din fondul de rezervă al guvernului s-a dus direct pe pensii speciale”.

Deputatul USR a găsit, pe lângă hotărâre de guvern, și nota de fundamentare, documente pe care le-a încărcat pe Facebook.

Pretextul a fost că, citez:
„Având în vedere evoluția execuției bugetare pe anul 2023, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se constată necesitatea asigurării fondurilor pentru achitarea unor obligații de plată a căror amânare ar conduce la afectarea drepturilor pentru anumite categorii de beneficiari”.

„Asistență socială” de la MAI, adică pensiile speciale. Ghiciți care sunt acele „anumite categorii de beneficiari”?
De fapt nu mai trebuie să ghiciți, îi știți deja. Sunt aceiași care cumulează pensia la 45 de ani cu salariul la stat, unde se reangajează imediat după ce „ies la pensie”.

Dar culmea știți care e? Ministrul de interne (PNL), domnul Predoiu, s-a gândit să ceară banii aceia chiar în perioada când prim-ministrul Ciolacul (PSD) ne vorbea de necesitatea creșterii taxelor și ne promitea că de data asta va tăia cheltuielile.

Fix în timpul ăsta tot el semna hotărârea de guvern pentru creșterea bugetului la pensii speciale. Ministrul finanțelor, domnul Boloș (tot PNL), care se vaită că nu doarme noaptea de grija bugetului, nu a avut insomnii la această HG. A semnat fără probleme. Pentru pensii speciale cumva se găsesc mereu bani.

Trăim în statul specialilor. Unii sunt speciali, alții sunt contribuabili. Să tot plătim taxe pentru ei”.

Articolul precedentCadou chiar de Ziua Educației: personalul din învățământ primește prima de carieră didactică și cea de carieră profesională
Articolul următor100 de euro oferiți polițiștilor din Satu Mare pentru un permis de conducere