Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro

Premierul Marcel Ciolacu a ținut să menționeze astăzi, înaintea ședinței de Guvern, că promisiunile față de personalul dein sistemul de învățământ vor fi onorate.

Una dintre acestea, achitarea de prime, la care se face referire într-o hotărâre de guvern.

Fiindcă este Ziua Mondială a Educației, avem un proiect care confirmă că educația reprezintă o prioritate a guvernării. Alocăm din Fondul de rezervă banii necesari pentru ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să asigure personalului din educație voucherele educaționale.

Ne respectăm astfel promisiunea făcută sindicatelor. Este vorba de plata primei de carieră didactică, de 1.500 lei, și a primei de carieră profesională, de 500 lei”, a spus Ciolacu, înaintea ședinței.


Este vorba despre hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – de unde se vor face plățile.

Însă în primul rând, hotărârea face referire la suma de 110.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, „în vederea asigurării parțiale a necesarului de finanțare de la bugetul de stat pentru implementarea măsurii temporare ”Sprijin pentru România” prin acordarea tranșei din luna octombrie a sprijinului material sub forma tichetelor sociale pe suport electronic”.

Articolul al doilea din actul normativ are legătură cu sistemul de învățământ și, potrivit acestuia, bugetul Ministerului Investițiilor și
Proiectelor Europene pe anul 2023 va fi suplimentat cu suma de 90.000 mii lei, „în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat pentru implementarea măsurii de susținere a activității didactice emise pe suport electronic potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din
fonduri externe nerambursabile
”.

După cum a menționat și premierul, suma pentru prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei și se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, urmând a fi utilizată „în anul școlar/ universitar 2023 – 2024 precum și în anii școlari următori 2023/ 2024 până în anul școlar 2026/ 2027”.

Articolul precedentCCR a decis: Bugetarii pot cumula pensia cu salariul
Articolul următorUn deputat acuză: „Guvernul a crescut pe furiș pensiile speciale din MAI”