bani

Cumulul pensiei cu salariul nu este nicio problemă, a decis astăzi Curtea Constituțională a României.

Mai bine zis, CCR a considerat că dispoziţiile referitoare la interdicţia cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă.

Analiza a fost pe dispozițiile articolelor 2-11 din Legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, la obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite.

Concluzia? „În ședința din data de 5 octombrie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi”, a admis obiecția, constatând că articolele sunt neconstituționale.

Potrivit unui comunicat de presă, „dispozițiile criticate condiționează dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la muncă, limitându-l până la anihilare (…). Or, Curtea a reținut că excluderea sau limitarea unui drept/ libertăți fundamentale nu mai reflectă o chestiune de proporționalitate, ci una de eliminare a unei valori fundamentale în stat”.

În același timp, CCR mai precizează că „o condiționare a exercitării dreptului la muncă de neexercitarea dreptului la pensie echivalează cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o funcție în sectorul public, ceea ce este inadmisibil. Un drept fundamental sau exercitarea acestuia nu poate exclude beneficiul altui drept fundamental, de asemenea reglementat în Constituție, întrucât s-ar crea regimuri juridice paralele în funcție de drepturile aflate în discuție.

De asemenea, având în vedere că dreptul fundamental la pensie nu permite posibilitatea suspendării plății pensiei și nici pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, Curtea a constatat că se încalcă și dreptul de proprietate garantat de art. 44 din Constituție”.

Articolul precedentPrimarul din Mioveni, reținut după un flagrant. Avocat: Nu se aștepta
Articolul următorCadou chiar de Ziua Educației: personalul din învățământ primește prima de carieră didactică și cea de carieră profesională